dominika: moglby mi ktos pomoc bo chcialam sprawdzic czy dobrze zrobilam to zadanie..wykres funkcji
f(x)= -2x2 przesunieto o 8j w prawo i 2 do dolu otrzymujac wykres funkcji g
a. okresl Zwf g
b. przedzialy monotonicznosci
c. zapsz wzor w postaci kanonicznej
28 wrz 14:30
Jakub: Narysuj wykres funkcji f(x)=-2x2 tak jak tutaj 83 i przesuń go 8j w prawo i 2 do
dołu
otrzymasz g(x) = -2(x-8)2-2 <- postać kanoniczna 69
Z wykresu zobaczysz, że zbiór wartości to (-∞,-2)
funkcja rośnie dla (-∞,8)
funkcja maleje dla (8,∞)