3 lis 17:22
Mila:
I sposób
Ω
(5)={(5,1),(5,2),(5,3),(5,4)(5,5),(5,6)}
A={(5,4)(5,5),(5,6)}
II sposób
|Ω|=36
A− iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 17
A
(5)={(5,1),(5,2),(5,3),(5,4)(5,5),(5,6)}
A∩A
5={(5,4)(5,5),(5,6)}
| | P(A∩A(5)) | | | | 1 | |
P(A/A(5))= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 2 | |
3 lis 17:38
Hugo: chwała ci mam takie jeszcze kilka ; / jak by ci sie chciało to chwała ci kolejna;
Rzucamy trzykrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymaliśmy trzy razy
jedynkę jeśli za drugim razem wyrzuciliśmy jedynkę .
A − za drugim razem jest jedynka− P(A) = 1/6
B − 3 krotnie jedynka − I tu nie jestem pewny działania; 1 przez W 6 do 3 ? wychodziło by 1/216
A u B − 1/36
P(AuB) 1/36
−−−−−−−−− = ........ ?
P(B) ,,,,,,, 1/216
pomożesz

?
3 lis 18:06
Hugo: na chłopski rozum powinno wychodzić 1/36 , ma ktoś pomysł w zapisie?
3 lis 18:21
Mila:
Tam w moim ostatnim zapisie powinno być w mianowniku P(A
5), podstawienie dobre.
Masz błędny zapis, ma być iloczyn zbiorów.
|A|=36
(x,1,y) trójki
| | P(A∩B) | | | | 1 | |
P(B/A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 36 | |
Ja wolę inny sposób, gdy się da zastosować:
A− "za drugim razem wyrzucono jedynkę"
B− w trzech rzutach otrzymano jedynkę
A={(x,1,y): x,y,∊{1,2,3,4,5,6}}
|A|=36
|A∩B|=1
3 lis 18:37
Hugo: ile książek zjadłaś że masz tak wybitny umysł?
3 lis 18:52
Mila:
3 lis 18:56
Hugo: ile miałaś/ wychodziło by ci gdybyś pisała maturę rozsz z matematyki ?: ∊ (99;100%>?
3 lis 19:04
Eta:
3 lis 19:23
Hugo: I znowu nic nie rozumiem bo przyszedł inny przykład. Chcę jednak zaznaczyć ze nie wykorzystuje
Cię/Was do robienia mi całego zadania. Pani i tak nie sprawdza a ja Chcę tylko zrozumieć i
napisać jak kolwiek mature

W pojemniku znajduje się 8 kul białych i 7 czarnych. Losujemy dwie kule kolejno jedna po
drugiej bez zwracania. Jakie prawdopodobieństwo , ze druga z wylosowanych kul jest biała jeśli
pierwsza była czarna
wdł mnie: wciąż prawdopodobieństwo warunkowe sądzę...
Ω − Stosujemy kombinacje? C 2 z 15
A − druga wylosowana biała
B − pierwsza wylosowana czarna
P(A) = [kombinacje?] C 1 z 8 razy i tu trzeba uwzględnić pozostałe i nie wiem ; / C 1 z 14
bo losujemy za drugim razem białą czyli C 1 z 8? czy poprostu 1/8 i mnożymy jeżeli z kombinacji
na C 1 z 14 czyli druga kula z 14 pozostałych bo jedną zużyliśmy
P(B) schematycznie wdł mojego toku to samo tylko że C 1 z 7 razy 1 z 14
i teraz pytanie:
P(AnB)= teoretycznie a A mamy 8 możliwości z B 7 możliwości więc = 7możliwości przez Ω?
..............
P(B)
mature pisze w tym roku i takich rzeczy nie wiem ; /
3 lis 20:11
Mila:
Po kolacji wytłumaczę.
3 lis 20:14
Hugo: bardzo Dziękuję, czekam i życzę smacznego : ) !
3 lis 20:16
Mila:
8B,7C
Uwzględniam kolejność, bo w treści jest "Losujemy dwie kule kolejno jedna po drugiej".
A − druga wylosowana biała, gdy pierwsza wylosowana czarna
B − pierwsza wylosowana czarna
|B|=7*6+7*8 =98 ( CC lub CB)
|A∩B|=7*8 (CB)
| | P(A∩B) | | 56 | | 4 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 98 | | 7 | |
Masz odpowiedź?
Nie martw się. Na maturze warunkowego nie będzie.
3 lis 20:44
Hugo: po kilku minutach zrozumiałem : ) ! po ananalizuje , niestety nie mam odpowiedzi. : (
Ponownie dziękuję. A pani Mila tu długo jeszcze posiedzi? Bo sobie rozwiązuje po kolej i jak
bym znowu czego nie wiedział...
3 lis 20:53
Mila:
Wpisuj!
Skąd masz te zadania?
3 lis 21:08
Hugo: Pani nam rozdawała kserówki
3 lis 21:10
Hugo: tego mam jeszcze z 10 ; / każdy przykład na wagę złota dla mojego zrozumienia. Za chwilkę
załaduję zdj. A jak można się zapytać Pani jakie wykształcenie posiada?
3 lis 21:12
3 lis 21:27
Hugo: (dwa ostatnie) 17,18 już mam rozpisane

i jest dobrze
3 lis 21:35
Mila:
Nie widzę.
Pisz po jednym zadaniu, są krótkie.
3 lis 21:37
Hugo: PPM => zapisz jako => otwórz => powiększ
bądź w przeglądarce ctr z '+'
Ale dobrze:
Uczeń umie odpowiedzieć na 25 pytań spośród 30 przygotowanych przez nauczyciela. Uczeń losuje
dwa pytania kolejno jedno po drugim. Jakie jest prawdopodobieństwo że odpowie na drugie
pytanie, jeśli odpowiedział na pierwsze pytanie?
11.ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo że jest to
liczba pierwsza jeżeli wiadomo ze jest ona większa od 40?
12. Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo że obie będą pikami jeśli
obie nie są kierami
ODP: 2/18
13. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn
tych liczb będzie nie parzysty, jeśli ich suma jest podzielna przez 3?
ODP 1/3
3 lis 21:48
Hugo: PPM => zapisz jako => otwórz => powiększ
bądź w przeglądarce ctr z '+'
Ale dobrze:
Uczeń umie odpowiedzieć na 25 pytań spośród 30 przygotowanych przez nauczyciela. Uczeń losuje
dwa pytania kolejno jedno po drugim. Jakie jest prawdopodobieństwo że odpowie na drugie
pytanie, jeśli odpowiedział na pierwsze pytanie?
11.ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo że jest to
liczba pierwsza jeżeli wiadomo ze jest ona większa od 40?
12. Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo że obie będą pikami jeśli
obie nie są kierami
ODP: 2/18
13. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn
tych liczb będzie nie parzysty, jeśli ich suma jest podzielna przez 3?
ODP 1/3
3 lis 21:49
Hugo: 14. Ze zbioru liczb trzy cyfrowych losujemy jedną liczbę. jakie jest prawdopodobieństwo że
jest to liczba parzysta jeżeli wiadomo ze jest ona podzielna przez 25?
15. Rzucamy trzy razy kostką do gry. W drugim rzucie wypadła szóstka. Oblicz prawdopodobieństwo
tego że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest większa od 13
ODP 5/22
16. Rzucamy pięć razy kostką do gry. trzy razy otrzymaliśmy szóstkę. Oblicz prawdopodobieństwo
tego ze w drugim rzucie otrzymaliśmy szóstkę.
ODP 3/5
Nie do każdego mam niestety ODP. Spróbuje te zadania na własną rękę może mi też powychodzą : )
3 lis 21:54
Hugo: 10.
A − odpowiedział na 2 pyt
B − odp na 1 pytanie
Ω − 30 razy 29 = 870 możliwości, to dobrze?
P(B) = 25 razy 29 / Ω= 725 / 870
P(A) = 24*25/Ω=600/Ω
P(AnB)
.......... = 600/870 * 870/725 = 24/29 ~ 82,75%

wynik brzmi dosyć normalnie
P(B)
3 lis 22:41
Hugo: 11. Końcowe:
P(AnB)
−−−−−−−−−−− = 156/1482=26/247
P(B)
3 lis 22:59
Mila:
11) Liczba pierwsza – liczba naturalna, która ma dokładnie dwa dzielniki naturalne: jedynkę i
siebie samą, np.
(2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89,
97)
Ω=90
A − wylosowano liczbę pierwszą dwucyfrową jeśli wiadomo, że wylosowano większą od 40
B − wylosowano liczbę dwucyfrową większą od 40
|B|=59
A∩B={41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97}
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 13 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | | 59 | |
3 lis 23:09
Hugo: to moje 11 odnosi się do 12 ; / źle napisałem. Przeanalizowałem twój przykład i znów się coś
nauczyłem. Jutro przed lekcjami się jeszcze pokonsultuje. Czyżby 10 było dobre skoro nie
poruszyłaś problemu

... 23:30 mamy już mi więcej do głowy dziś nie wejdzie

z resztą jak
sie nie wyśpi człowiek to juto na 3 lekcjach matematyki będzie nie ciekawie. Dziękuję jeszcze
raz, z pewnością się jeszcze odezwę tutaj bo macie fajne forum dla takich cepów ja ja.
Pozdrawiam
3 lis 23:30
Mila:
Nie zdążyłam popatrzeć na inne, jutro dokończymy.
3 lis 23:47
Mila:
zadanie 10.
Uczeń umie odpowiedzieć na 25 pytań spośród 30 przygotowanych przez nauczyciela. Uczeń losuje
dwa pytania kolejno jedno po drugim. Jakie jest prawdopodobieństwo że odpowie na drugie
pytanie, jeśli odpowiedział na pierwsze pytanie?
A− uczeń odpowie na drugie pytanie
B−Uczeń odpowiedział na pierwsze pytanie
|B|=25*24+25*5
|A∩B|=25*24
| | |A∩B| | | 24 | |
P(A/B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | 29 | |
4 lis 15:40
Mila:
13)Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn
tych liczb będzie nie parzysty, jeśli ich suma jest podzielna przez 3?
A− iloczyn 2 wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
B−suma 2 liczb podzielna przez 3
B={(1,2),(1,5),(1,8),(2,1),(2,4),(2,7)(3,6)(3,9)(4,2),(4,5)(4,8),.....(9,3),(9,6)},
|B|=24 ( może coś opuściłam?)
A∩B={((1,5),(5,1),(3,9),(9,3),(5,7)(7,5)}
4 lis 16:28
Mila:
14. Ze zbioru liczb trzy cyfrowych losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
jest to liczba parzysta jeżeli wiadomo ze jest ona podzielna przez 25?
A− liczba trzycyfrowa jest parzysta
B− liczba trzycyfrowa jest podzielna przez 25.
B={(i00),(j25),(k75), gdzie i,j,k∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}}
|B|=9+9+9=27
|A∩B|=9
| | P(A∩B | | 9 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 27 | | 3 | |
4 lis 16:42
Hugo: ................................................................................
: )))) Więc; poanalizowałem tamte zadania i chwilowo może być jeszcze jak będzie sprawdzian to
sb odświeżę. Nowe zagadnienie brzmi prawdopodobieństwo całkowite. Z uwagi że mamy robić je
dopiero jutro jestem troszke hmmm : D ale miło było by choć raz zabłysnąć. Wierzę że wszystko
jest schematyczne z korzystaniem wzoru.
= >>
https://matematykaszkolna.pl/strona/1023.html
Z talii 52 kart losowo odłożono:
a)jedną kartę
b)5 kart
c) 51 kart
d) k kart
a następnie z pozostałych kart wylosowano 1 kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana
kartą jest as kier?
Nie zależy mi na każdym przykładzie. Chciałbym zrozumieć choćby tylko na 'a' z góry dziękuję
4 lis 18:22
Hugo: odświeżam temat, troche już poszperałem i już co nieco wiem xD Widziałem że pani Mila już jest
błagam ponownie o pomoc : )
4 lis 19:00
Mila: ?
4 lis 21:46