Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech pików.
gośka20: Z tali 52 kart wyciągamy losowo 5 kart.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech pików.
Pomocy.
2 lis 22:27
bezendu:
Mamy 54 karty więc pików jest 13
| | 13! | | 10!*11*12*13 | |
= |
| = |
| =286 |
| | 3!*10! | | 10!*6 | |
Masz 52 karty i wyciągasz 3 więc
| | 52! | | 49!*50*51*52 | |
= |
| = |
| =22100 |
| | 3!*49! | | 49!*6 | |
2 lis 22:36
bezendu: mamy 52 karty powinni być
2 lis 22:51
Eta:
| | | | | |
|A| = | * | bo ma być wyciągniętych 5 kart |
| | | |
|Ω| ok

P(A)=......... popraw
2 lis 22:53
bezendu:
286*741=211926
| | 211926 | |
P(A)= |
| = To wychodzi zdarzenie bardziej niż pewne ! |
| | 22100 | |
2 lis 22:59
Eta:
| | | |
|Ω|= | =.......... ( teraz zauważyłam ! |
| | |
2 lis 23:03
Eta:
Nie pomyślałam,że tego nie wiesz !
2 lis 23:04
bezendu:
Dobra to od początku
| | 47!*48*49*50*51*52 | |
= |
| =2598960 |
| | 47!*5! | |
2 lis 23:07
bezendu:
Ja dużo rzeczy nie wiem
2 lis 23:07
Eta:
W takich zadaniach nie ma się co katować rachunkami
wystarczy napisać:
2 lis 23:12
2 lis 23:15
Eta:
No ,bo masz wylosować 3 piki, a nie 5 pików !
2 lis 23:16
2 lis 23:19