W urnie jest 5 kul białych i 7 zielonych
gośka20: W urnie jest 5 kul białych i 7 zielonych.Losujemy dwie kule ze zwracaniem.Oblicz
prawdopodobieństwo,że wylosowane kule są jednakowych kolorów.
2 lis 22:26
bezendu:
Moge drzewkiem ?
2 lis 23:22
Eta: Nieeeeeeeeeeeeee
2 lis 23:24
bezendu:
| | 5 | | 7 | | 7 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | |
2 lis 23:27
bezendu:
u GÓRY wersja dla różnych kolorów
| | 5 | | 4 | | 7 | | 6 | | 31 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| to jest poprawne |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | | 66 | |
2 lis 23:29
Eta:
Losowanie było
ze zwracaniem !
2 lis 23:30
bezendu:
To nie wiem jak drzewkiem to zrobić

?
2 lis 23:33
Eta:
|Ω|= 12*12
|A|= 5*5+7*7
P(A)=.........
2 lis 23:34
Eta:
I po "ptokach" , nie chciały usiąść na tych "krzakach"
2 lis 23:35
bezendu:
Etam
2 lis 23:36
Eta:
2 lis 23:37
Basia: tak samo
bezendu tylko na gałązkach masz odpowiednio:
512;
512
512;
712
712;
512
712;
712
P =
512*
512 +
712*
712
ale drzewo przy takim zadaniu
2 lis 23:38
bezendu:
Wiem, że trzeba to ćwiczyć, ale to jest trudne (oczywiście niektóre zadania)
2 lis 23:38
bezendu:
Nie miałem tego jeszcze, więc pierwszy pomysł to uniwersalne drzewko
2 lis 23:38
2 lis 23:40
bezendu:
2 lis 23:40
Eta:
Jedno było ..........
2 lis 23:42
bezendu: Wiadomo..
2 lis 23:43
Eta:
2 lis 23:44
bezendu:
26 listopada jest próbna z matematyki
2 lis 23:46
Eta: Wiem, wiem

Zdasz na 100%
2 lis 23:47
bezendu:
Ale tu chodzi o poziom roz a nie podstawowy
2 lis 23:48
Eta:
100% +100%
2 lis 23:48
Mila:
Bezendu , niech żyją drzewka. ( Zawsze dobre dla sprawdzenia, ale tylko dwupietrowe).
2 lis 23:51
bezendu: Ale co lepiej robić Twoim zdaniem zadania.info czy aksjomat ? A może coś innego ? Na jaki dział
zwrócić najwięcej uwagi ?
2 lis 23:52
bezendu: ?
3 lis 00:05
Mila:
Wydaje mi się ,że aksjomat, próbna to coś w stylu "rozbójnika" i nigdy nie wiadomo, co będzie.
Na pewno będą ciągi, funkcje , wartość bezwzgledna, proste zadanie z kombinatoryki w stylu: ile
liczb: przejrzyj próbne rozszerzone CKE i OKE (polecam Lubelskie).
Spojrzę jeszcze na próbne, to coś Ci podpowiem.
Teraz ciąg z R. Do samodzielnej pracy dla
Bezendu
Ciąg a
n, gdzie n∊N
+okreslony następująco
a
1=1
Wyznacz wszystkie wartości k dla których suma k początkowych wyrazów ciągu a
n jest wieksza od
3 lis 00:21
bezendu:
Najpierw należy policzyć Sumę ? skąd mam wiedzieć czy to jest ciąg arytmetyczny czy
geometryczny ?
3 lis 00:26
Mila:
Powoli, prześpij problem, wypisz wyrazy, samo wyjdzie. Powoli.
3 lis 00:33
bezendu:
Do zobaczenia jutro

Dobranoc
3 lis 00:34
Mila:
Dobranoc
3 lis 00:43
daras: dzień dobry

znowu schemat pana B.
| | | | 5 | | 7 | | 25 | |
wylosowanie 2 białych: | ( |
| )2( |
| )0= |
| |
| | | 12 | | 12 | | 144 | |
| | | | 5 | | 7 | | 49 | |
wylosowanie 2 zielonych: | ( |
| )0( |
| )2= |
| |
| | | 12 | | 12 | | 144 | |
a potem to dodać czyli ok. 51%, prawda
Eta ? ja nie miałem drzewek w szkole i..nie lubię:(
3 lis 05:01
bezendu:
| | 729 | |
Mila czy w tym zadaniu nie jest czasem |
| ? |
| | 243 | |
| 3 | | 1 | | 729 | | 2 | |
| [1−( |
| )k]> |
| / |
| |
| 2 | | 3 | | 243 | | 3 | |
k>0
k∊(0,
∞) ?
3 lis 12:54
bezendu: ?
3 lis 16:56
Hugo: : * Kochani tu będzie alternatywa podwójnej kombinacji
C1/5*C1/5+C1/7+C1/7 przez Ω
Ω= C 2/12
3 lis 17:00
Mila:
Przepraszam
bezendu
a
1=2
Późna pora nie sprzyja dokładności.
3 lis 17:10
bezendu:
To skoro tam jest a
1=2 to mam:
729=3
6
3
6<3
k
6<k
?
3 lis 17:16
Mila:
Tak. Brak komentarza. Założeń.
| an+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔an to ciąg geometryczny, w którym: a1=2, q= |
| |
| an | | 3 | | 3 | |
rozw.
odp. (np.)
k∊{7,8,9,10,11,....}
3 lis 17:25
bezendu:
Na tej próbnej będzie prawdopodobieństwo ?
3 lis 17:26
Lorak: Może się pojawić.
3 lis 19:17
Eta:
Będzie !
3 lis 19:21