Wartosc bezwzgledna zadania na ocene
xeezo: Zaznacz na osi liczbowej rozwiazania rownania.
f) |1−x|=6
h) 2|x+2|=8
Rozwiąż rownanie.
e) √4x2−4x+1=3
f) √1+6x+9x2=2
Rozwiąż nierownosc.
e) |x−3|=<4
f) 34|2−x|=>8
Zaznacz na osi liczbowej zbior liczb, ktore spelniaja podany warunek.
b) −3=<|x−1|=<2
2 lis 21:53
Garth:
I w czym tkwi problem? Dla pierwszego, moze Ci bedzie latwiej, jezeli bedziesz wiedzial, ze:
|a| = |−a|
2 lis 21:56
bezendu:
f) |x−1|=6
x−1=6 lub x−1=−6
x=7 x=−5
f) 2|x+2|=8 /2
|x+2|=4
x+2=4 lub x+2=−4
x=2 lub x=−6
e)|2x−1|=3
2x−1=3 lub 2x−1=−3
2x=4 2x=−2
x=2 x=−1
f) |3x+1|=2
3x+1=2 lub 3x+1=−2
3x=1 3x=−3
nierówności nie chcę mi się rozwiązywać
2 lis 22:00
xeezo: w tym twki problem ze wogle tego nie rozumiem. Prosze o rozwiazanie.
2 lis 22:02
2 lis 22:03
xeezo: |x−1|=6 jezeli tak mam to musze zamienic znaki tak ?
2 lis 22:03
bezendu:
Masz rozwiązane krok po kroku ?
2 lis 22:04
2 lis 22:04
Garth:
Tak jak wspomnialem: |a| = |−a|, wiec |1 − x| = |x − 1|
2 lis 22:05
xeezo: Mam, dzieki. Spróbuję zrobic. jak nie to zglosze sie do was.
2 lis 22:13
xeezo: wszystko ok a jak to zrobic? 2|x+2|=8
podzielic przez 2 czy co?
2 lis 22:21
5-latek: tak podzielic pprzez 2 i dostaniesz |x+2|=4 a to podobne do 1 rownania
2 lis 22:23