przeksztalcenia
zadanie: teraz troche algebry liniowej a dokladniej przeksztalcenia plaszczyzn
1. Translacja zadana jest wzorami x'=x+1 i y'=y−3. Jakie punkty będą obrazami punktów (0,0),
(1,0) przez tą translacje? A jakie punkty będą przekształcone na te punkty?
A(0,0)
x'=0+1=1
y'=0−3=−3
A'(1,−3); punkt A' jest obrazem punktu A przez ta translacje
B(1,0)
x'=1+1=2
y'=0−3=−3
B'(2,−3); punkt B' jest obrazem punktu B przez ta translacje
dobrze?
A jakie punkty będą przekształcone na te punkty? nie rozumiem tego pytania?
2 lis 21:51
Basia:
masz znaleźć takie M i N, żeby obrazem M był A, a obrazem N był B
czyli
M(x,y) nieznane natomiast x'=0 i y'=0
N(x,y) nieznane natomiast x'=1 i y'=0
podstawiasz i wyliczasz x,y
2 lis 22:00
zadanie: czyli odwrotnie do poprzedniego?
a tamto dobrze ?
2 lis 22:29
Basia: tak; dobrze
2 lis 22:39
zadanie: dziekuje
2 lis 22:44
Mila:
w→=[1,−3]
−w→=[−1,3]
A=(0,0)→T[−1,3]→A"=(0+(−1),0+3)=(−1,3)
B=(1,0)→T[−1,3]→B"=(1+(−1),0+3)=(0,3)
2 lis 22:52
2 lis 22:54
zadanie: 2. Wylicz posługując się wzorami przekształcenie odwrotne do przesunięcia o wektor [−2,3].
Odczytaj z uzyskanego wzoru jakie to przekształcenie.
tego nie rozumiem w ogole
moglbym prosic o wytlumaczenie?
2 lis 22:57
Basia:
przekształceniem odwrotnym
do translacji o wektor [u;v] odwrotna jest translacja o wektor [−u; −v]
2 lis 23:01
Mila:
Dane przekształcenie;
x'=x−2
y'=y+3
Przekształcenie odwrotne:
x=x'+2
y=y'−3
Teraz możesz zamienić znaczki
x'=x+2
y'=y−3
to jest przekształcenie o wektor [2,−3]
Zobacz na rysunek i rachunki 22:52
2 lis 23:11
zadanie: dziekuje
a jak zmienia sie te wspolrzedne? to tez jest dla mnie klopotliwe
2 lis 23:16
Mila:
Nie wiem o co Ci chodzi?
2 lis 23:44
zadanie: no bo w tych przeksztalceniach zamienia sie wspolrzedne a skad mam wiedziec kiedy to zrobic?
2 lis 23:48
Mila:
Jeżeli wektor u→jest równy [a,b], to obrazem punktu P(x,y) w translacji o wektor u→=[a,b]
jest taki punkt P'(x',y') ,że
x'=x+a
y'=y+b współrzędne punktu po przesunięciu o wektor [a,b]
np.
A=(2,3) i u→[5,1]
A=(2,3)→T[5,1]=A'=(2+5,3+1)=(7,4)
Zadanie.
wykaż, że translacja zachowuje prostopadłość prostych.
3 lis 00:03
zadanie: jeszcze wroce do zadania 1.
a konkretnie do pytania: A jakie punkty beda przeksztalcone na te punkty?
co znaczy przeksztalcone ? no bo na te punkty czyli na punkty A(0,0) i B(1,0)
pierwsza czesc zadania rozumiem.
jest dany wzor tej translacji (przesuniecia) z niego mozna odczytac wektor [1,−3]
i mamy znalezc obrazy punktow A(0,0) i B(1,0) w przesunieciu o wektor [1,−3].
czyli tymi punktami sa: A'(1,−3) jest on obrazem punktu A(0,0) i B'(2,−3) jest on obrazem
punktu B(1,0).
a tego drugiego pytania nie rozumiem.
nie moge sobie tego wyobrazic.
3 lis 00:10
Mila:

No nie wiem , dlaczego nie wpisał się rysunek.
Zaraz narysuję.
Przesunięto punkty A i B o wektor [1,−3] i otrzymaliśmy punkty A' i B' .
II problem,
Jakie punkty przesunięto o wektor [1, −3], ze otrzymano punkty A i B.
Przesuwam punkty A i B równolegle w przeciwną stronę , czyli o wektor [−1,3] i otrzymuję
A"=(−1,3) i B"=(0,3)
Jeżeli teraz dokonasz translacji A" i B" o wektor [1,−3], to właśnie otrzymasz A i B.
3 lis 00:32
zadanie: dziekuje bardzo
nad tym zadaniem sprobuje pomyslec jutro
teraz ide juz spac
3 lis 00:40
Mila:
Czy zrozumiałeś o co chodzi w tej translacji?
To najłatwiejsze przekształcenie, zaraz będziesz miał trudniejsze.
3 lis 00:42
zadanie: tak teraz juz rozumiem
juz mam trudniejsze tylko na liscie byly zadania z translacja
jutro dalej bede probowac je robic
przeksztalcenia odwrotne i zlozenia tego za bardzo nie rozumiem
jak zamieniac te wsporzedne
ale to ewentualnie jutro
3 lis 00:51
zadanie: jezeli chodzi o przeksztalcenia odwrotne to nie zawsze one istnieja
istnieja, gdy przeksztalcenie T jest wzajemne jednoznaczne (czyli roznowartosciowe i ''na'').
moglibysmy zrobic 2 przyklady obrazujace to przeksztalcenie odwrotne?
1 przyklad, gdzie to przeksztalcenie istnieje a 2, gdzie nie istnieje i dlaczego?
i w tym przykladzie, gdzie istnieje poprosilbym o wytlumaczenie kiedy zamienia sie te
wspolrzedne .
3 lis 11:42
zadanie: ja bede po 18 bo dzisiaj wracam
3 lis 12:04
zadanie: juz jestem
3 lis 18:38
zadanie: moglbym prosic o przyklady ?
3 lis 18:44
zadanie: ?
3 lis 19:22
Mila:
Zadanie1.
Wykaż, że translacja zachowuje prostopadłość prostych.
Jeśli chodzi o przykłady, to chyba nie będą odpowiednie z moich zbiorów.
3 lis 19:22
Mila: Zadanie 2.
Sprawdź ,że istnieje translacja, w której obrazem czworokąta o wierzchołkach:
A=(−2,−1),B=(2,−1),C=(2,1),D=(−2,1) jest czworokąt o wierzchołkach:
K(1,1), L(5,1),M(5,3),N(1,3).
zadanie 3.
Zbadaj, czy przekształcenie płaszczyzny dane wzorami:
x'=−2y
y'=2x
a) jest izometrią
b) znajdź punkty stałe tego przekształcenia.
3 lis 19:41
zadanie: zadanie 1.
zalozmy, ze mamy prosta a i na niej dwa punkty A i B
liczymy wektor AB
potem przesuwamy te punkty o wektor u=[m.n]
gdy mamy wspolrzedne nowych punktow A' i B' to liczymy wektor A'B' i potem obliczamy iloczyn
skalarny tych wektorow powinien wyjsc 0 , zeby byly prostopadle ale mi nie wychodzi 0
natomiast gdy oblicze wyznacznik to wychodzi 0 czyli sa rownolegle
na prostopadlosc nie mam pomyslu
3 lis 20:13
zadanie: zadanie 2.
a, b− wspolrzedne wektora u
K(1,1)
x'=1
y'=1
korzystajac ze wzorow na translacje mam:
a=1+2=3
b=1+1=2 czyli u=[3,2]
L(5,1)
a=5−2=3
b=1+1=2 taki sam wektor
M(5,3)
a=5−2=3
b=3−1=2 taki sam wektor
N(1,3)
a=1+2=3
b=3−1=2 taki sam wektor
istnieje translacja o wektor u=[3,2].
3 lis 20:25
zadanie: zadanie 3.
a)
izometria jest wtedy, gdy zachowuje odleglosc pomiedzy punktami
A(xa,ya), B(xb, yb)
A'(−2ya, 2xa), B'(−2yb, 2xb)
odleglosc punktow A i B wynosi IABI=√(xb−xa)2+(yb−ya)2
odleglosc punktow A' i B' wynosi IA'B'I=√−2xb+2xa)2+(2yb−2ya)2
odleglosc nie jest taka sama wiec nie jest to izometria
3 lis 20:52
Mila:
Zadanie 1)
p
1: y=mx+n
u
→=[a,b]
x'=x+a
y'=y+a
stad x=x'−a i y=y'−b podstawiamy do równań prostych
p1': y'−b=m*(x'−a)+n⇔y'=mx'−ma+n+b
| | −1 | | −1 | | a | | −1 | |
p2': y'−b= |
| (x'−a)+k⇔y'= |
| *x'+ |
| +k+b⇔m* |
| =−1 |
| | m | | m | | m | | m | |
p1'⊥p2'
3 lis 20:57
Mila:
Zadanie 2) dobrze.
Zadanie 3) punkt stały , to znaczy
T(P)=P
P(x,y)
x'=−2y
y'=2x
x'=x⇔x=−2y
y'=y⇔y=2x ⇔y=2*(−2y)⇔5y=0, x=0
(0,0) punkt stały tego przekształcenia
spr.
x'=−2*0=0
y'=2*0=0
3 lis 21:05
Mila: 3a) dobrze.
3 lis 21:07
zadanie: b)
jezeli nie jest to izometria to pozostaje jednokladnosc
punktem stalym jednokladnosci jest srodek jednokladnosci
3 lis 21:11
zadanie: dziekuje
3 lis 21:17
zadanie: Punkt A(1,1) przechodzi przez przesuniecie na punkt A'(−1,0). Na jaki punkt przejdzie przez to
przesuniecie poczatek ukladu?
trzeba wyliczyc wspolrzedne wektora zgodnie ze wzorami na translacje
v=[−2,−1]
O(0,0)
x'=−2
y'=−1
O'=(−2,−1)
przejdzie na punkt O'
dobrze?
3 lis 21:27
Mila:
Nie było pytania jakie to przekształcenie, ale czy izometria.
To nie jest jednokładność.
3 lis 21:29
Mila:

Wektor translacji
AA'
→[−1−1,0−1]=[−2,−1]
Musisz "widzieć" te wektory. Rysuj układ współrzędnych i zaznaczaj punkty, jeśli tylko da się.
3 lis 21:35
zadanie: Dane jest przeksztalcenie x'=x+2y, y'=y+3. Znajdz obrazy kilku wybranych przez siebie punktow
przez to przeksztalcenie. Jakie punkty sa przeksztalcane na te wybrane przez ciebie punkty?
Znajdz wzor przeksztalcenia odwrotnego. Znajdz wzor zlozenia tego pzeksztalcenia z translacja
dana wzorem x'=x+1, y'=y−3. Znajdz rownania obrazow krzywych 2x−y−1=0, x2+y2=1 oraz y=x2
przez to przeksztalcenie.
3 lis 21:36
zadanie: chcialbym zrobic to zadanie
zaraz napisze pierwsza czesc zadania do sprawdzenia
3 lis 21:37
zadanie: wracajac do zadania z izometria
jezeli nie jest to izometria ani jednokladnosc to jakie to przeksztalcenie? da sie to okreslic
na podstawie podanego wzoru?
3 lis 21:40
zadanie: Wybrane punkty:
A(2,−5), B(1,−4), C(0,3)
Obrazy tych punktow:
A'
x'=2+2*(−5)=−8
y'=−5+3=−2 stad A'(−8, −2)
podobnie pozostale czyli B'(−7,−1) i C'(6,6).
Jakie punkty sa przeksztalcane na te wybrane przez ciebie punkty?
wczoraj bylo podobne ale z wektorem
a tutaj?
A''=(−2y,−3) czyli A''=(10, −3) ?
Wzor przeksztalcenia odwrotnego:
Dane przeksztalcenie:
x'=x+2y
y'=y+3
Wyliczam x i y:
x=x'−2y
y=y'−3
zamieniam x' na x oraz y' na y
Ostatecznie wzor przeksztalcenia odwrotnego:
x'=x−2y
y'=y−3
dobrze?
3 lis 21:55
zadanie: niech
T1: x'=x+2y oraz T2: x'=x+1
y'=y+3 y'=y−3
T2◯T1=T2(T1)=T2(x+2y, y+3)=(x+2y+1, y+3−3)=(x+2y+1, y)
Wzor zlozenia :
x'=x+2y+1
y'=y
dobrze?
3 lis 22:18
Mila:
Sprawdzam.
3 lis 22:39
Mila: 22:18 dobrze.
Rozwiązuj dalej.
3 lis 22:41
zadanie: rownania obrazow krzywych
nie wiem czy dobrze to robie wiec napisze jedno
rownanie krzywej:
2x−y−1=0
x=x'+2y
y=y'+3
wstawiam to do rownania krzywej:
2(x'+2y)−(y'+3)−1=0
2(x'+2(y'+3))−(y'+3)−1=0
zamieniam x' na x i y' na y
2x+3y+8=0
dobrze?
3 lis 23:25
zadanie: a to z godz. 21:55 dobrze?
3 lis 23:26
zadanie: jezeli sa jakies bledy to poprosilbym o dokladne wytlumaczenie
3 lis 23:27
Mila:
T1: x'=x+2y, y'=y+3.
Obrazem punktu A(2,−5) jest punkt A'=(−8,−2)
Punkt A jest obrazem punktu: A"(x,y), szukamy wsp.(x,y)
2=x+2y
−5=y+3⇔y=−8
2=x+2*(−8)
2=x−16
x=18
A"=(18,−8)
==========
spr.
x'=18+2*(−8)=18−16=2
y'=−8+3=5
Punkt A jest obrazem punktu A"=(18,−8)
============================
3 lis 23:30
Mila: Ostatecznie wzor przeksztalcenia odwrotnego:
x'=x−2y
y'=y−3
dobrze
Miałeś przekształcić krzywe wg złożenia.
k1: 2x−y−1=0,
k2: x2+y2=1
oraz y=x2
Wzór złożenia :
x'=x+2y+1 ⇔x=x'−2y−1
y'=y
a) k1:
b) k2: (x'−2y−1)2+y'2=1
(x'−2y'−1)2+y'2=1⇔x2−4xy−2x+5x2+4y=0
c) y=x2
y'=(x'−2y'−1)2
x2−4xy−2x+4x2+4y+1=0
3 lis 23:45
zadanie: dziekuje
3 lis 23:54
Mila:
Napisz,jak na zajęciach będzie innym sposobem.
4 lis 00:03
zadanie: dobrze
4 lis 00:13
zadanie: mam jeszcze pytanie
czy skladania przeksztalcen zawsze mozna dokonac?
4 lis 00:14
zadanie: ?
4 lis 15:35
Oliv: Dlaczego to przekształcenie krzywych robimy względem złożenia, a ni względem tego
przekształcenia co jest na początku zadania?
30 paź 18:37