ciagi
zadanie: 1. Obliczyc 1+2+4+7+8+10+13+14+16+19+...+1003, gdzie roznice miedzy kolejnymi skladnikami
tworza ciag okresowy 1,2,3,1,2,3,1,2,3,...
a1=1
an=1003
a co z tym r?
jak to podstawic do wzoru na sume?
1 lis 19:58
zadanie: moge prosic o pomoc ?
1 lis 20:55
Mila:
Może podziel na podciągi:
2,8,14,20, .... ostatni ustal
1, 4,7,10,13,16,19, .....ostatni ustal
1 lis 21:09
Gustlik: 1+2+4+7+8+10+13+14+16+19+...+1003
Dzielimy na 3 podciągi arytmetyczne:
a
n=1, 7, 13, ...
b
n=2, 8, 14, ...
c
n=4, 10, 16, ...
Wyprowadzamy wzory tych podciągów i sprawdzamy który podciąg daje ostatni wyraz 1003:
a
n=a
1+(n−1)r=1+(n−1)*6=1+6n−6=6n−5
b
n=b
1+(n−1)r=2+(n−1)*6=2+6n−6=6n−4
c
n=c
1+(n−1)r=4+(n−1)*6=4+6n−6=6n−2
Prawdopodobnie 1003 to ostatni wyraz podciągu a
n, bo tylko ten podciąg ma wyrazy nieparzyste,
sprawdzam ,który to wyraz:
6n−5=1003
6n=1008 /:6
n=168
Jest to 168 wyraz.
Zgodnie z regułą poprzedzają go takie wyrazy: 998, 1000, 1003, bo wyrazy poprzwedzające
nieparzyste są mniejsze o 3, a jeszcze wcześniejsze o 2 (czyli 0 5 od nieparzystych)
Czyli 1000 to wyraz ciagu c
n, a 998 to wyraz ciągu b
n, sprawdzamy tylko, który to wyraz:
6n−2=1000
6n=1002 /:6
n=167
6n−4=998
6n=1002
n=167
Podciąg a
n ma wyraz a
1=1, a
168=1003.
Podciąg b
n ma wyraz b
2=1, b
167=998.
Podciąg c
n ma wyraz c
4=1, c
167=1000.
Liczę sumy tych podciągów
| | a1+a168 | | 1+1003 | |
Sa=Sa168= |
| *168= |
| *168=84336 |
| | 2 | | 2 | |
| | b1+b167 | | 2+998 | |
Sb=Sb167= |
| *167= |
| *167=83500 |
| | 2 | | 2 | |
| | c1+c167 | | 4+1000 | |
Sc=Sc167= |
| *167= |
| *167=83834 |
| | 2 | | 2 | |
Suma całego ciągu:
S=S
a+S
b+S
c=84336+83500+83834=251670
1 lis 21:33
Mila:
Witaj Gustliku. Cieszę się ,że tu wpadłeś.
Zgadza się. U mnie to samo wyszło.
a1=2, r=6 an=998 (an=1003−3−2=998), n=167
S167=83500
b1=1, bn=1003, n=335
S335=168170
S=168170+83500=251670
1 lis 21:58
Gustlik: Mila, troszkę zrobiłaś prościej, bo zauwazyłaś, że moje podciągi an i cn to faktycznie
tworzą jeden podciąg arytmetyczny 1, 4, 7, ... czyli o wyrazie a1=1 i r=3, ale sposób ten
sam. Pozdrawiam.
1 lis 22:02
Mila:
Twój sposób jest bardziej uniwersalny, nie zawsze może być możliwe moje rozwiązanie.
1 lis 22:06
Gustlik: Ja po prostu wziąłem kolejne wyrazy z okresu.
1 lis 22:15
Saizou : można też zauważyć że
a
1=1+2+4=7
a
2=7+8+10=25
a
3=13+14+16=43
..... zgodnie z regułą tworzenia się tych liczb, zauważam że
a
n=997+998+1000=2995
i pozostaje 1003
r=18
2995=7+(n−1)*18
n=167
| | (7+2995)167 | |
S167+'1003'= |
| +1003=251 670 |
| | 2 | |
1 lis 22:38
zadanie: dziekuje
1 lis 23:36
zadanie: a skad mam wiedziec, ze takie podciagi akurat mam utworzyc?
i co to oznacza, ze roznice tworza ciag okresowy 1,2,3,....?
2 lis 12:52
zadanie: obliczyc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| , gdzie w mianownikach znajduja sie |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 8 | | 9 | | 2187 | |
potegi dwojki i trojki ustawione rosnaco.
najpierw potegi dwojki
| | 1 | |
tworza ciag geometryczny o ilorazie q= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1−(12)11 | | 2047 | |
S= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 12 | | 2048 | |
potegi trojki
| | 1 | | 1−(13)7 | | 1043 | |
S= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 23 | | 2187 | |
| | 2047 | | 1043 | |
suma ciagu: 1+ |
| + |
| dobrze? |
| | 2048 | | 2187 | |
2 lis 15:14
zadanie: ?
2 lis 15:56
Mila: 1) do 12:52
Różnice pomiędzy wyrazem następnym a poprzednim:
1+2+4+7+8+10+13+14+16+19+...+1003,
2−1=1,
4−2=2
7−4=3
8−7=1
10−8=2
13−10=3 itd
skąd wiedzieć jakie podciągi?
Podejrzewam, że mogą to być ciągi arytmetyczne i sprawdzam które wyrazy wybrac aby mieć ciąg
arytmetyczny o różnicy np.3 i co zostaje,
albo o różnicy 2 i czy zostają wyrazy które mogę zsumować.
Ja wybrałam dwa podciągi, a Gustlik trzy.
Sprawdź obydwa sposoby dokładnie, kombinuj inaczej wybrać.
2) za chwilę, ale chyba nie zgadza się.
2 lis 16:17
Mila:
| | 1 | |
Wypisz więcej wyrazów tej sumy, bo nie wiem, czy potęgi |
| są pojedyncze, potem dwa wyrazy |
| | 3 | |
2 lis 16:32
2 lis 16:39
zadanie: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 8 | | 9 | | 16 | | 27 | | 32 | | 2187 | |
wydaje mi sie, ze z tego wynika:
poteg dwojki jest 11
poteg trojki 7
jakie bledy popelnilem w moich obliczeniach?
2 lis 19:20
Mila:
| | 1 | |
W S2 błąd rachunkowy, bo wzór dobry, ale skladniki z potęgą liczby ( |
| ) dlaczego tam są |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
dwa wyrazy obok siebie |
| i |
| a potem na przemian po jednym? |
| | 4 | | 8 | |
Sprawdź treść.
2 lis 19:41
zadanie: tak wlasnie jest w tresci
......., gdzie w mianownikach znajduja sie potegi dwojki i trojki ustawione rosnaco.
2 lis 19:49
Mila:
To jaki jest wg Ciebie przedostatni wyraz?
2 lis 20:08
zadanie: | | 1 | | 1 | |
wg mnie przedostatnim wyrazem jest |
| , czyli |
| dobrze? |
| | 2048 | | 211 | |
2 lis 20:21
zadanie: | | 1 | |
no bo jezeli sa one ustawione rosnaco i ostatnim wyrazem jest |
| no to przedostatnim |
| | 2187 | |
| | 1 | |
jest |
| tak mi sie wydaje... |
| | 2048 | |
2 lis 21:28
Basia:
Milu moim zdaniem
zadanie dobrze to napisał i dobrze interpretuje
ale nie całkiem dobrze policzył
| | 1 | | 1 | |
to jest suma 1 i (potęg 12) ≥ |
| i (potęg 13) ≥ |
| |
| | 2187 | | 2187 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli mamy 1+ ∑k=1,...,11 |
| + ∑m=1,...,6 |
| |
| | 2k | | 3m | |
i dwa ciagi
a
1 =
12 q=
12 i S
11
b
1 =
13 q=
13 i S
6
a do tego dodajemy 1
2
11 = 2048
2187 = 3
6
Pozdrawiam
2 lis 23:10
Basia:
oczywiście 37 i S7
2 lis 23:12
zadanie: dziekuje
czyli w S2 blad rachunkowy a w S1 ?
2 lis 23:24
Basia:
| 1 | | 3 | | 2186 | | 1093 | |
| * |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 2187 | | 2187 | |
| | 2047 | | 1093 | |
S = 1 + |
| + |
| |
| | 2048 | | 2187 | |
dalej nie liczę
2 lis 23:33
zadanie: dziekuje
2 lis 23:35
Mila:
| | 1 | |
No to teraz jasne .Przedostatnia |
| |
| | 211 | |
Ważne jest to,że 2
k≤2187, mianownik nie przekracza 2187.
a
k=a
1*q
k−1
k=11 ( tu zresztą widać od razu, ale podpowiadam ogólną zasadę)
k=7
| | 1 | | | | | | 2187−1 | |
S7= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 3 | | | | 2 | | 2*2187 | |
czyli tu już wszystko jasne(?)
2 lis 23:41
Mila:
Zdublowałyśmy się.
2 lis 23:43
Eta:
2 lis 23:43
Mila:
Witaj Eto, jak zdrówko?
2 lis 23:45
Eta:
Na razie jeszcze jestem "uziemiona"
2 lis 23:46
Mila:
To szkoda, skutecznej i szybkiej rehabilitacji życzę.
2 lis 23:48