wykres wielomianu
Blue: Mam jeszcze takie pytanie: mam −(x+3)(1+x)(2−x)
ale przecież można to zapisać też tak : −(x+3)(x+1)(x−2) , prawda I teraz nam wyjdzie na
minusie , więc czegoś tutaj nie rozumiem....
2 lis 21:13
Kamix: Nie mozesz tak zapisac, gdyz w 3 nawiasie popelnilas blad, jezeli juz, to:
−(x+3)(x+1)(−x+2)
2 lis 21:18
Blue: wytłumaczy mi ktoś jak rysować ten wykres?
2 lis 21:18
Blue: ale jak zrobimy 2−x= 0 to wyjdzie nam x=2 , czyli (x−2),
2 lis 21:19
5-latek: Ale (2−x)≠(x−2) wez sobie np za x=5 i sprawdz
2 lis 21:23
Blue: czyli musi być tak : −(x+3)(x+1)−(x−2)
2 lis 21:24
Blue: tzn −(x+3)(x+1)*−1*(x−2)
2 lis 21:25
2 lis 21:26
5-latek: Popatrz np x=5 to 2−x=2−5=−3 a x−2=5−2=3 wiec z tego masz ze (2−x)≠(x−2)
2 lis 21:34
5-latek: Zobacz jak to −1 wezniesz w nawias to bedzie jeszcze bardziej ten zapis czytelny
bo −(x+3)(x+1)(−1)(x−2)
2 lis 21:39
Aga1.: i ostatecznie
...=(x+1)(x+3)(x−2)
3 lis 08:46