przedstaw liczbę w postaci 2^m gdzie m jest liczbą całkowitą
Ola: Witajcie, zadanie z 2 klasy liceum, prosiłabym o krótkie wytłumaczenie na czym polega to
zadanie i rozwiązanie przykładów.
b) 4
3*2
4 : 8
−4
c) (16
−2 : 2
−3)*4
d)(4
3)
−2 : 64
−3
e)32
−3*(2
−3)
−5
f)(8
−6 : 4
−6)
−1
z góry dziękuje

pozdrawiam, Ola
2 lis 16:24
Hajtowy: Działania na potęgach...
zamien wszystko na 2n w każdym przykładzie i licz
2 lis 16:26
Ola: mógłbyś/mogłabyś chociaż wytłumaczyć na jednym z przykładów ?
2 lis 16:32
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html tu masz wzory
| | 43*24 | | (22)3*24 | | 26*24 | |
np b) |
| = |
| = |
| =U{2/div> |
| | 8−4 | | (23)−4 | | 2−12 | |
{10}}{2
−12}=2
10−(−12=2
22 gdzie 4=2
2 i 8=2
3
Reszta przykladow analogicznie Wzory masz
pomoc 16=2
4 32=2
5 64=2
6
2 lis 16:33
2 lis 16:34
Ola: dzięki!
2 lis 16:35
PW: Zadanie polega na wykonaniu wskazanych działań, nie ma co tłumaczyć. No chyba że idzie o
stwierdzenie, że działania na potęgach wykonuje się łatwo, gdy mają jednakowe podstawy.
a) 4
3=(2
2)
3 = 2
2•3 = 2
6
| | 1 | | 1 | | 1 | |
8−4 = |
| = |
| = |
| , |
| | 84 | | (23)4 | | 212 | |
a więc szukana liczba to
| | 1 | |
26•24 : |
| = 26+4•212 = 210•212 = 210+12 = 222 |
| | 212 | |
ale Ty to sprawdź.
2 lis 16:37
5-latek: poprawie zapis ........
| | 26*24 | | 26+4 | | 210 | |
= |
| = |
| = |
| =210−(−12)=222 |
| | 2−12 | | 2−12 | | 2−12 | |
2 lis 16:38
Ola: a co jeśli w przykładzie d) jest (43)−2 ?
2 lis 16:44
5-latek: no to zapisz 4 przy podstawie 2 . Juz zapisalem to w poprzednim poscie
2 lis 16:49
Ola: nie rozumiem nadal...
2 lis 16:58
Kaja: (43)−2=43*(−2)=4−6=(22)−6=22*(−6)=2−12
2 lis 17:00
Ola: dzięki wielkie!
2 lis 17:00