rozwiąż równanie |x|+|x-3|=3
papa: rozwiąż równanie |x|+|x−3|=3
jak postępować w przypadku wartosci bezwzglednej dla ktorej miejsce zerowe = 0?
czy powinnienem otrzymać 3 przedziały? x∊(−∞;0) u <0;3) u (<3;∞)?
2 lis 13:06
papa: nikt

?
2 lis 13:19
sushi_ gg6397228:
sa dwa miejsca zerowe, wiec masz 3 przedzialy; a ze wyszlo jedno miejsce zerowe 0 to nic nie
zmiania schematu liczenia
2 lis 13:21
pigor: ..., lub z definicji modułu liczby x∊R : |x| ≥0 i |x|
2= (x)
2= x
2,
zatem np. tak :
|x|+|x−3|= 3 ⇔ |x−3|= 3−|x| i 3−|x| ≥0 ⇔ |x−3|= 3−|x| /
2 i |x|≤ 3 ⇔
⇔ x
2−6x+9=9−6|x|+x
2 i |x|≤ 3 ⇔ |x|=x i 0≤ |x|≤ 3 ⇔
0≤ x≤ 3 ⇔
x∊[0;3] .
2 lis 14:04
daras: a mi wyszło <0,3)
2 lis 14:09
pigor: ... , podstaw sobie do danego równania x= 3 , to

,
może gdzieś w "swojej" metodzie nie domknąłeś nawiasu przy 3 .
2 lis 14:21
2 lis 20:09
pigor: ...,

, no to dobrze, a podstawiłeś x=3 i co ci wyszło
3 lis 00:19
daras: masz rację wziąłem tylko rozwiązanie z drugiego przedziału, a z trzeciego x=3 więc przedział
jest domknięty obustronnie
3 lis 22:00