Prawdopodobieństwo wylosowania piłki.
Jaga-3,14: Hej, mam zadanie na prawdopodobieństwo. Pomóżcie.
Mamy pudełko a w środku 4 piłki : 3 czerwone i 1 niebieską.
Losujemy cztery razy za każdym razem losując jedną piłkę i odkładając ją znowu do pudełka.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej?
Proszę o pomoc.
2 lis 12:58
sushi_ gg6397228:
drzewko umiesz zrobic ?
2 lis 13:04
Jaga-3,14: mi wyszło 68% ale pewności nie mam, przydałyby się obliczenia i wgl
2 lis 13:11
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
2 lis 13:15
Jaga-3,14: właśnie nie mam,

, bo ja to jakoś w głowie trochę coś przez coś i nie wiem czy taki wynik
ma być.
Fajnie by było gdyby mi ktoś chociaż obliczenia napisał bo ja dopiero zaczynam zabawe z
prawdopodobieństwem
2 lis 13:19
sushi_ gg6397228:
czy umiesz drzewko zrobic ? ( narysowac galezie −−> na razie bez podpisywania
prawdopodobienstw)
2 lis 13:24
Jaga-3,14: no tak
2 lis 13:26
sushi_ gg6397228:
to rysujemy tutaj
2 lis 13:27
Jaga-3,14:

to jakoś tak szło ? no nie? tylko troche miejsca mało
2 lis 14:21
sushi_ gg6397228:
rysujemy galęzie tylko dwie (czerwona i niebieska) a nie 4 dla kazdego losowania
do poprawki
2 lis 14:23
daras: Losowanie ze zwracaniem: schemat Bernoulliego 4 próby, szansa sukcesu: 1/4
2 lis 14:23
2 lis 14:24
daras: Wylosowanie kulki niebieskiej w pojedyńczej próbie = 1/4 , natomiast musisz uściślić co masz do
policzenia: wylosowanie niebieskiej w którejkolwiek z 4 prób czy ..?
2 lis 14:32
Jaga-3,14: tym schematem mi wyszło 42.1875 %

zadowala mnie taki wynik
2 lis 14:34
Jaga-3,14: w zadaniu jest napisane : jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej raz niebieskiej
kulki losując 4 razy
2 lis 14:35
sushi_ gg6397228:
wiec wystarczylo policzyc
| | 27 | |
1− |
| − zdarzenie przeciwne |
| | 64 | |
2 lis 14:47
Jaga-3,14:

no dobra ale jeszcze to nieszczęsne drzewko, moje lenistwo ^^ wiem skąd się wzięło to 27

a 64 skąd ? ( na rysunku skąd )
2 lis 15:33
sushi_ gg6397228:

kolor czerwony
kolor niebieski
| | 3 | | 81 | |
mamy 4 losowanie wiec dla samego czerwonego mamy ( |
| )4= |
| |
| | 4 | | 256 | |
przedtem podałem dla 3 losowań, więc przepraszam za zamieszanie
2 lis 18:19
daras: Q Jaga
π nie sądzisz, że jest różnica między tym co napisałąs na początku:"jakie jest
prawd.wylosowania kuli niebieskiej" a tym co wydusiłem z Ciebie w 15tym poście od góry

Wrzucasz sobie zadanie ot tak z niepełną treścią a ludziska niech Ci rozwiązują, a co tam.
nawet nie sprawdziłaś co to schemat pana B.
A−zdarzenie polegajace na wylosowaniu co najmniej raz kuli niebieskiej
A'−zdarzenie przeciwne
| | | |
P(A)=1−P(A') = 1− | (14)0 (34)4 ≈ 68 % |
| | |
2 lis 19:35
Jaga-3,14: we wzorze jest do potęgi n−k czyli dla czterech losowań to jest 4−1 czyli do potęgi 3
| | 81 | |
mi tak wyszło z tego wzoru Bernoilliego, a jeśli zrobimy |
| na procenty to wyjdzie |
| | 256 | |
około 31%
po odjęciu od 100% wyjdzie dla niebieskiego tyle ile mi na początku czyli około 68%
To teraz które jest poprawne 42% czy 68% ?
2 lis 19:38
Jaga-3,14: Dobra już wiem. Dzięki za pomoc.Napisałam że dopiero zaczynam więc spokojnie daras.
Nie wiedziałam że tutaj trzeba użyć liczby sukcesów jako 0 i zrobić zdarzenie odwrotne, ale
dzięki wam już wiem.
2 lis 19:59
Mila: Losujemy 4 razy ze zwracaniem.
A−zdarzenie polegające na wylosowaniu co najmniej raz kuli niebieskiej
A'−zdarzenie przeciwne, wylosujemy 4 razy kulę czerwoną
| | 1 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
| | 3 | |
q= |
| −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
| | | | 1 | | 3 | | 81 | |
P(A')=P(S4=0)= | ( |
| )0*( |
| )4= |
| ≈0,32 |
| | | 4 | | 4 | | 256 | |
P(A)=1−0,32=0,68
2 lis 19:59