Rozwiąż nierówność
ania: Rozwiąż nierówność
1+(x+1)+(x+1)2+......<3
w której lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego
2 lis 11:41
alina: pomoże ktoś
2 lis 11:49
alina:
2 lis 12:03
klejek lepki: nie e
2 lis 12:05
Piotr 10: Już Ci pomagałem w dwóch podobnych zadaniach. Spróbuj to zrobić
2 lis 12:05
Sztefan Meler: ładny masz brzusior ?
2 lis 12:07
alina: q=x+1
a
1=1
i co dalej
2 lis 12:10
Sztefan Meler: halo
2 lis 12:10
Saizou : | | 1 | |
czy odpowiedź to x∊(−2:− |
| ) |
| | 3 | |
2 lis 12:10
alina: chyba nie
2 lis 12:11
Sztefan Meler: co nie
2 lis 12:12
Piotr 10: Przeczytaj o tym musisz jeszcze dać założenie, że −1 < q < 1
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
No rozwiąż to nierówność
Przenieś na lewa stronę trójkę i pod wspólny mianownik. Nie wolni Ci tak mnożyć, bo nie wiadomo
czy x jest dodatni czy nie
2 lis 12:12
Saizou :
jeśli lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego to
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | 1−(x+1) | | 1−x−1 | | −x | | x | |
i dodatkowo wiemy że
lx+1l<1⇒x+1<1 i x+1>−1⇒x<0 i x>−2⇔x∊(−2:0)
| | 1 | |
− |
| <3 /x (wiemy że jest ujemne ) |
| | x | |
−1>3x
zatem
2 lis 12:12
alina: dziękuje
2 lis 12:26