matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
alina:
wyznaczyć q tak aby suma : q
2
+q
3
+q
4
+..... była równa 1
2 lis 10:52
Piotr 10:
a
1
S
n
=
⋀ −1 < q < 1
1−q
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
q
2
1=
1−q
1−q=q
2
q
2
+q−1=0 Δ=1+4=5
√
Δ
=
√
5
−1−
√
5
q
1
=
∉ założenia
2
v
−1+
√
5
q
2
=
∊ założenia
2
−1+
√
5
ODP:q=
2
2 lis 10:56
alina:
dziękuje
2 lis 10:59
Piotr 10:
Tutaj masz o tym troszkę
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
2 lis 10:59