I proszę niech mi ktoś to napisze z mega dobrym wytłumaczeniem wszystkiego!!!!!!
Młoda3377: Obliczyć pochodne danej funkcji
1) f(x) = arctg3x
2) f(x) = 2 * arcsin5x
3) f(x) = lnx4
4) f(x) = ln(cosx)
5) f(x) = (ln3x)4
6) f(x) = (lnx3)4
7) f(x) = e3x2−4x+4
8) f(x) = esinx+2x2
2 lis 10:31
john2: mega dobre wytłumaczenie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
(arctg3x)'
masz funkcję wewnętrzną w postaci 3x, zastąp ją sobie tym: y
(arctgy)' = ile? (znajdź wzór), potem zamień y z powrotem na 3x
wynik pomnóż przez pochodną funkcji wewnętrznej, czyli y', czyli (3x)'
2 lis 10:38