WYZNACZ EKSTREMA PODANYCH FUNKCJI
MINNIE: WYZNACZ EKSTREMA PODANYCH FUNKCJI
a) f(x)=x3/3+x2/2−6x
b) f(x)=x3/3−3x2/2+2x
c) f(x)=x+lnx
BARDZO PROSZĘ O POMOC. BASIA
1 lis 18:33
Bizon:
... licz pierwszą pochodną, "zeruj" i badaj znak przy przejściu ...
albo druga pochodna i znak
1 lis 18:38
MINNIE: a) f ` (x)=3x2/3+2x/2=x2+x
x2+x=x(x+1) czyli x1=−1?
a jeśli tak to jak mogę sprawdzić czy to max czy minimum?
uczę się tylko z informacji znalezionych w internecie także proszę o wyrozumiałość
1 lis 21:17
1 lis 21:23
minnie: dziękuję
1 lis 22:03
minnie: proszę o sprawdzenie
czyli:
f`(x)=x2+x−6
0=x2+x−6
0=(x+3)(x−2) czyli x1=−3 i x2=2
żeby sprawdzić min i max wyliczam f ``(x)=2x+1 i podstawiam x1 i x2
f``(−3)=−5 −>max i f ``(2)=5 −> min
czy dobrze rozumiem?
1 lis 23:24
minnie: up. proszę o pomoc
2 lis 12:10
Krzysiek: ok
2 lis 12:14
minnie: dziekuje
2 lis 14:45
minnie: b) f(x)=(x3/3)−(3x2/2)+2x
f `(x)=x2−3x+2
0=x2−3x+2
0=(x−1)(x−2) czyli x1=1 i x2=2
f ``(x)=2x−3
f ``(1)=−1 −> max
f ``(2)=1 −> min
c) f(x)=x+lnx
f `(x)= 1+(1/x)
0=1+(1/x)
0=−1
f ``(x)=−1/x2
f ``(−1)=−1 −> max
czy mógłby ktoś ode mnie mądrzejszy sprawdzić? to moje początki
3 lis 01:59
daras:

dobrze, jeszcze w b) pomiędzy x
1 i x
2 jst punk przegięcia dla 1,5
3 lis 04:37
minnie: o

to jeszcze o tym się pouczę

dziękuję
3 lis 09:51
minnie: czy w takim razie w podpunkcie a) punktem przegięcia będzie punkt −1/2?
3 lis 13:40
minnie: up. proszę ładnie o sprawdzenie
3 lis 14:53
minnie: up
3 lis 18:16