zadanie 1. Dane są wielomiany S = x^3 + 2x^2 - x ORAZ W = 2x^3 + 3x a) Sprawdź c
aaaaaaaaaaaaaaaa: zadanie 1.
Dane są wielomiany S = x3 + 2x2 − x ORAZ W = 2x3 + 3x
a) Sprawdź czy liczba −2 jest pierwiastkiem wielomianu S
b) Wyznacz wielomian S −2W
C) wyznacz wielomian S * W
1 lis 16:32
aaaaaaaaaaaaaaaa:
S = x3 + 2x2 − x
S(−2)= −23 + 2(−2)2 − (−2)
S(−2)=−8 + 2 * 4 + 2
S(−2)=−8+8+2=2
1 lis 16:39
aaaaaaaaaaaaaaaa: i co dalej
1 lis 16:40
john2: zrobiłeś a), nie wyszło zero, więc −2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
w c) po prostu mnożysz te wielomiany
w b) od wielomianu S odejmujesz wielomian W pomnożony przez 2
1 lis 16:46
1 lis 16:47
5-latek: Co to jest pierwiastek wielomianu ? najpierw sobie odpowiedz na to pytanie a potem napisz czy
x=−2 jest pierwiastkiem wielomianu S
b) x3+2x2−x−2(2x3+3x)= licz
c) (x3+2x2−x)(2x3+3x) = licz
1 lis 16:48