Monotoniczność funkcji.
Marcin: Sin x jest monotoniczna przedziałami.
Jak sobie poradzić z sin 1n?
31 paź 12:12
wredulus_pospolitus:
i jest to ciąg malejący
spojrzeć na wykres sin x
i jaki wniosek można wysnuć ?
31 paź 12:47
Vince: ze (0,π2+2kπ)rosnie, (π2,π+2kπ)maleje.
31 paź 13:12
Marcin: a jeśli mam zadanie: znajdź monotoniczność ciągu sin 1n, to podobnie mam wnioskować?
odpowiedzią jest to, że skacze?
31 paź 13:17
wredulus_pospolitus:
niee ... nie skacze
jeszcze raz ... narysuj sobie wykres sinx na przedziale (0,
π/
2)
| | 1 | |
po czym zacznij na osi OX zaznaczać kolejne wyrazy ciągu |
| |
| | n | |
| | 1 | |
i odpowiednio na wykresie sinusa wartości dla tych wyrazów (to będa wartości sin |
| ) |
| | n | |
i jaki jest ten ciąg
31 paź 13:25
Marcin: no w tym przedziale (0,π/2) widać, że funkcja rośnie

ale mam problem przy obliczaniu różnicy ciągu sin
1n+1−sin
1n
31 paź 13:42
wredulus_pospolitus:
ale po co Ci różnica ... z rysunku odczytujesz:
| | 1 | |
dla n=1 −> |
| = 1 ... sin 1 jest 'tutaj' |
| | n | |
| | 1 | |
dla n=2 −> |
| = 1/2 ... sin (1/2) jest 'tutaj' (bliżej poczatku układu współrzędnych) |
| | n | |
| | 1 | |
dla n=3 −> |
| = 1/3 ... sin (1/3) jest 'tutaj' ( jeszcze bliżej poczatku układu |
| | n | |
współrzędnych)
....
| | 1 | |
dla n=100 −> |
| = 1/100 ... sin (1/100) jest 'tutaj' (jeszcze bliżej poczatku układu |
| | n | |
współrzędnych)
ewentualnie jak tak bardzo chcesz obliczyć różnicę to:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html 9 wzór licząc od góry:
| | x+y | | x+y | |
sin x − sin y = 2 sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 14:01
Marcin: dobrze, dziękuję za pomoc!
31 paź 14:08