Wyznaczanie współczynników .
dreams . : 1. Wyznacz współczynniki a i b , trójmianu kwadratowego y=ax2 + bx + c jeśli do wykresu należy
punkt ( 3,1 ) oraz wierzchołkiem tej paraboli jest punkt (0,3) .
2. Dana jest funkcja y= 1/2x2 +x − 3/2
a) sprowadź ja do postaci kanonicznej
b) Sprowadź ją do postaci iloczynowej .
c) wyznacz wartość największą i najmniejszą tej funkcji w przedziale < −3, 1 >
3. Dana jest funkcja y= −2x2 − 4x +6 .
a) sprowadź ja do postaci kanonicznej
b) Sprowadź ją do postaci iloczynowej .
c) wyznacz wartość największą i najmniejszą tej funkcji w przedziale< −2, 2 >
31 paź 07:21
wredulus_pospolitus:
1)
1 = a*(32) + b*3 + c
xwirzechołka = 0
ywirzechołka = 3
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... do dzieła
31 paź 08:53
31 paź 08:54