matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
katasza:
Oblicz:
√
3
cosx-sinx=
√
2
28 wrz 13:31
Jakub:
√
3
cosx - sinx =
√
2
/:2 (
√
3
/2)cosx - (1/2)sinx =
√
2
/2 cos(π/6)cosx - sin(π/6)sinx = cos45
o
cos((π/6)+x) = cos(π/4) <-- to ze wzoru na
1543
π/6 +x = π/4 + k*2π x = π/4-π/6 +k*2π x = π/12 + k*2π
28 wrz 14:31