Problem
Piotr 10: Wykaż, że liczba 19
11 − 3
11 jest podzielna przez 13.
Próbowałem tu zastosować wzory skróconego mnożenia, ale i tak do niczego konkretnego nie
doszedłem. Proszę o wskazówkę
30 paź 14:53
Saizou : tam na pewno jest 19 albo 3
30 paź 15:10
Piotr 10: Tak na pewno 100%.
Mam też jeszcze jedno podobne i też nie wiem jak ruszyć:
Wykaż, że liczba 10n+4n − 2 jest podzielne przez 3.
30 paź 15:12
Piotr 10: I jak Saizou masz jakiś pomysł ?
30 paź 15:19
Saizou : na razie na mam pomysłu
a w tym drugim n∊N
30 paź 15:26
Piotr 10: Drugie zadanie mam takie dokładnie(nic nie mam napisane o n)
Wykaż, że liczba 10n + 4n − 2 jest podzielna przez 3.
30 paź 15:28
Saizou : a skąd masz te zadanka?
30 paź 15:30
Piotr 10: Od pani profesor ze szkoły. Dała mi kartkę z zadaniami. I wszystkie umiem zrobić, tylko tych
dwóch nie potrafię ruszyć w ogóle
30 paź 15:31
Saizou : mam pomysł co do drugiego

10
n+4
n−2=
10
n−1+4
n−1=
(10−1)(10
9+10
8+...10+1)+(4−1)(4
3+4
2+4+1)=
9*(10
9+10
8+...+10+1)+3*(4
3+4
2+4+1)
30 paź 15:41
Piotr 10: Faktycznie wzór:
an − 1 = (a−1)(1+a+...+an−1
30 paź 15:44
Piotr 10: (10−1)(1+10+..+10
n−1)+(4−1)(1+4+...+4
n−1)
Tak nie powinno być
30 paź 15:47
Saizou : tak, mają być "n"−y, ale pisząc to nie wiem o czym myślałem
30 paź 15:48
Piotr 10: Nawet w tablicach ten wzór jest

. Jeszcze pierwsze zadanko zostało
30 paź 15:49
Saizou : pierwsze jest na pewno podzielne przez 16
30 paź 15:53
Piotr 10: Treść na 100% jest dobrze przepisana, sprawdzałem kilka razy

. Ja idę, jak będziesz miał
pomysł to napisz, będę bardzo wdzięczny
30 paź 15:54
Godzio:
Ta liczba na pewno nie dzieli się przez 13
30 paź 15:55
Saizou : a czemu nie? jeśli można się dowiedzieć ?
30 paź 16:00
Saizou : a może miało być 2911−311
30 paź 16:01
Godzio:
Wolfram mi powiedział
30 paź 16:02
Saizou : a to cwany Wolfram
30 paź 16:04
Mila:
10≡1(mod3)
10n≡1(mod3)
4≡1(mod3)
4n≡1(mod3)
10n+4n≡2(mod3) /−2
10n+4n−2≡0(mod3)⇔3|(10n+4n−2)
30 paź 16:14
Saizou : Milo witaj,
Kongruencji nie ma w programie w LO, przynajmniej nie w roczniku '95
30 paź 16:20
30 paź 16:30
Piotr 10: Czyli na to wychodzi, że ta liczba nie jest podzielna przez 13, tak?
30 paź 17:02
Saizou : tak mówi Wolfram, ale ja będę obstawiać że miało być 2911−311
30 paź 17:04
Piotr 10: Ok. Dowiem się w poniedziałek dopiero na temat poprawności tego zapisu

. Dzięki za pomoc
30 paź 17:11
matyk: Zapewne autor chciał, żeby była podzielna.
30 paź 17:13
Saizou : gdyby tak było jak mówię to mamy wzór an−bn
i byśmy mieli
(29−3)*W= w− to część wzoru, tylko nie chce mi się rozpisywać
23*W=
2*13*W gdzie W∊C
30 paź 17:14
Piotr 10: Racja Saizou zapewne tak, nawet te zadanie drugie na tym się opierało
30 paź 17:15
Mila:
Do 15:47
Dobrze z 4, ale z 10n−1 wystarczy zauważyć,że to liczba , której cyfry to ma same 9, zatem
dzieli się przez 3.
30 paź 17:18
Saizou : oczywiście miało być
26*W
30 paź 17:20
Mila: Witam, maturzystów.
30 paź 17:20
matyk: Witam Mila

(ja już po

)
30 paź 17:21
Saizou : ja już za niedługo również pa maturze
30 paź 17:24
matyk: Ja bym chciał mieć tyle lat co na maturze

Teraz to już stary jestem
30 paź 17:25
Saizou : wiek to tylko liczby, ważne jak się czujesz duchem
30 paź 17:47
Mila:
Też chciałabym mieć tyle lat co na maturze. Było pięknie.
30 paź 18:12
matyk: Mila Pozostaje nam słowo było
30 paź 18:15
Mila:
No i pięknie dla nas, że jesteśmy.
30 paź 18:32