matematykaszkolna.pl
wyznac równanie prostej przechodzącej przed dwa punkty Katherine: Jak wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(xA,yA) B=(xB,yB) ( xB − xA )( y − yA ) = ( yB − yA )( x − xA )
29 paź 14:23
john2: czego dokładnie nie wiesz? tutaj masz przykład https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
29 paź 14:26
Katherine: wiem jak korzystać z wzoru, ale nie wiem jak go wyprowadzić, jak wytłumaczyć skąd się bierze, jak dojść do tego wzoru
29 paź 14:29
john2: dość ambitne pytanie, jak na mnie, może to pomoże http://www.bazywiedzy.com/rownanie-prostej.php
29 paź 14:41
Katherine: właśnie, przed chwilą też to znalazłam : P
29 paź 14:44
Katherine: sprawdziłam, wszystko się zgadza : )
29 paź 14:45
irena_1: rysunek Zakładam, że prosta nie jest ani pionowa, ani pozioma A=(xA, yA) B=(xB; yB) P=(x; y)
y−yA yB−yA 

=

x−xA xB−xA 
29 paź 14:45
Janek1955: rysunek A = ( xA, yA ) B = ( xB ; yb ) oraz P = ( x; y) więc Punkty A , B i P leżą na jednej prostej , gdy wektory → → AP i AB są równoległe czyli gdy spełniają warunek : ( x − xA) *( yB − yA) − ( xB − xA)*( y − yA) = 0 lub inaczej ( xB − xA)*( y − yA) = ( x − xA)*( yB − yA) lub jeszcze inaczej ( po podzieleniu przez x B − xA )
  yB − yA 
y − yA =

* ( x − xA)
 xB − xA 
  yB − yA 
a =

= tg α − współczynnik kierunkowy prostej
  xB − xA 
29 paź 15:00
gtt: rysunek A=(xA,yA) B=(xB,yB) dwa punkty połączone w odcinek utworzą wektor AB=[ Bx−Ax, By−Ay] ( Bx−Ax )( y − Ay ) = ( By−Ay )( x − Ax ) wzór do którego dojdziemy : RÓWNANIE PROSTEJ X=A+tV X − punkt należący do tej prostej, X=[x,y] ; A punkt należący do prostej A=[Ax,Ay], t ∊ℛ t− pewna liczba dla ułatwienia rachunków przyjmijmy 1 V wektor(Bx−Ax, By−Ay) utworzony dwóch punktów A i B ; wektor AB=V , punkt początkowy−−> A , x=Ax+tVx ==> x−Ax=Vx wiemy że V=(Bx−Ax, By−Ay) y=Ay+tVy ===>y−Ay=Vy
 (x−Ax) 
podstawiamy (x−Ax)=(Bx−Ax) ==>

=0
 (Bx−Ax)  
 (y−Ay) 
(y−Ay)=(By−Ay) ==>

=0 STĄD :
 (By−Ay) 
(x−Ax) (y−Ay) 

=

NA SKOS
(Bx−Ax)  (By−Ay) 
(x−Ax)(By−Ay)=(y−Ay)(Bx−Ax) ==> (Bx−Ax)(y−Ay)=(By−Ay)(x−Ax) jeśli się pomyliłem, poprawcie mnie, czy to Ci wystarczy? jeśli czegoś nie rozumies pytaj
29 paź 15:14
Janek191: emotka
29 paź 15:15