Wielomian i parametr m.
Blue: Dla jakiej wartości parametru m iloczyn wielomianów f i g jest równy wielomianowi h?
c) f(x) = mx+1
g(x) = x−2m
h(x) = 2x
2−3x+1
Proszę o pomoc, nie może mi nic wyjść
28 paź 21:41
28 paź 21:42
krystek: Przeczytaj uważnie kiedy dwa wielomiany są równe
28 paź 21:42
Blue: Ale ja umiem to robić, rozumiem te zadania, tylko wychodzi mi w jednym przypadku m = 2, a w
drugim m = √2 lub m = −√2 ... Nie wiem dlaczegoo
28 paź 21:46
Blue: aaa już widzę swój błąd xD źle przeniosła, ach te moje banalne błędy
28 paź 22:01
Blue: przeniosłam*
28 paź 22:01
Blue: a nie , dobrze przeniosłam.... nie czaje tego.... mógłby to ktoś rozpisać

?
28 paź 22:04
krystek: (mx+1)(x−2m)=2x2−3x+1
mx2+(−2m2+1)x−2m=2x2−3x+1 i teraz porównuj
28 paź 22:09
Blue: Dobra, znalazłam już to zadanie w necie, nie można go rozwiązać, nie isnieje taki parametr m,
no czyli bądź co bądź dobrze to zrobiłam
28 paź 22:12