granice
PuRXUTM: Wyznacz granicę podanego ciągu :
| | sin2 1+ sin2 2 +...+sinn | |
γn= |
| |
| | n | |
28 paź 21:12
28 paź 21:41
PuRXUTM: rzeczywiście przepraszam, tyle tego jest że nie ogarniam...
28 paź 21:42
PuRXUTM: | | log n | |
a limn→∞ |
| log=ln tak chyba u nas mówili |
| | n | |
lim
n→∞ ln
n√n=0

bo
n√n→1
28 paź 21:46
PuRXUTM: | | 2n | | an+1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu an= |
|  tu zastosować coś z |
| że jeśli >1 to |
| | n! | | an | |
rosnący jak <1 to malejący
28 paź 21:50
Vax: | | ln n | | ln n | | 1 | |
Zauważ, że 0 < |
| oraz pokaż, że |
| < |
| , wtedy z twierdzenia o 3 |
| | n | | n | | √n | |
ciągach wynikać będzie, że granicą danego ciągu jest 0. Co do monotoniczności to dobrze
myślisz.
28 paź 21:56
Mila:
Czy obliczyc Ci tę sumę?
28 paź 22:02
PuRXUTM: Mila jak umiesz jakimś sposobem który ja rozumiem to pewnie
28 paź 22:04
PuRXUTM: Vax a nie mogę po prostu tak jak ja zrobiłem że
n√n→1 czyli ln
n√n→0
28 paź 22:06
Vax: Możesz
28 paź 22:07
PuRXUTM: a jeśli można wiedzieć co studiujesz, jeśli studiujesz
28 paź 22:08
Vax: Jeszcze nie studiuje, chodzę do 2 klasy LO
28 paź 22:09
PuRXUTM: aha...
28 paź 22:13
Mila:
No nie wiem, czy zrozumiesz, ale dawniej to było w liceum i uczniowie rozumieli, jest sporo
pisania.
Jeśli zdążę, to napiszę dzisiaj, albo jutro.
28 paź 22:14
PuRXUTM: nie musisz i tak nie ogarnę
28 paź 22:15
Mila:
Na pewno zrozumiesz na spokojnie w wolne dni. Nie panikuj. Napiszę, aTy będziesz zadawał
pytania.
28 paź 22:23
PuRXUTM: ok

ale nie dzisiaj będę zadawał pytania, pora spać

Dziękuje wszystkim
28 paź 22:54