granice
PuRXUTM: Witam mam zadanka z granic, jak zwykle

Wyznacz granicę podanych niżej ciągów :
| | sin2 1 + sin2 2+...+sin2 n | |
γn= |
| jak to w ogóle ruszyć  |
| | n | |
27 paź 22:22
Mila:
Rozbij na sumę n składników.
27 paź 22:27
Basia:
f(x) = sin2(nx)
bierzemy przedział <0;1> i dzielimy go na n równych odcinków
mamy punkty 1n; 2n;....;nn
sin21 = f(1n)
sin22 = f(2n)
..................................
sin2n = f(nn)
zatem
limn→+∞ γn = 0∫1sin2(nx) dx
27 paź 22:29
PuRXUTM: Basia co to jest

nie mam pojęcia co oznacza ostatnia linijka
27 paź 22:31
Basia:
Milu tak nie wolno
W takim razie co by to było
| | 1+2+...+n | | 1 | | 2 | | n−1 | | n | |
limn→+∞ |
| = linn→+∞ [ |
| + |
| +....+ |
| + |
| ] |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
| | n(n+1) | |
tutaj mamy łatwo bo licznik = |
| |
| | 2 | |
ale z tą całką też coś sknociłam
27 paź 22:36
Trivial: No Basiu, dlaczego f(x) zależy od n?
27 paź 22:37
Trivial:
Ja mam sposób, ale jest odrobinę pracochłonny, więc czekam aż ktoś wpadnie na lepszy.

Chodzi o to żeby wykorzystać
I policzyć sumę S
n(x) = cos(x) + cos(2x) + cos(3x) + ... + cos(nx)
| | ∑k=1..n sin2(k) | | ∑k=1..n [1 − cos(2k)] | | n − Sn(2) | |
Wtedy γn = |
| = |
| = |
| |
| | n | | 2n | | 2n | |
27 paź 22:40
PuRXUTM: Basiu ja całek nie miałem... nie da się to rozwiązać tak sposobem na "moim" poziomie
27 paź 22:42
Trivial: Milu, tak nie wolno, gdyż ilość składników zależy od n.
27 paź 22:57
27 paź 22:58
Basia: to nie jest dobrze; już napisałam, że sknociłam; całka nie może zależeć od n
chyba sposób podany przez Triviala jest jedyny sensowny
z twierdzenia o trzech ciągach nie pójdzie
nie wiem co Wy tam mieliście na wykładach i ćwiczeniach już udowodnione
27 paź 23:04
PuRXUTM: masakra jest wykłady są do tyłu, a na ćwiczeniach gość zada i mamy zrobić....
27 paź 23:07
PuRXUTM: dobra idę spać dzięki za pomoc
27 paź 23:08
Trivial:
Można też policzyć granicę zespoloną. Interesuje nas granica:
| | cos(2) + cos(4) + ... + cos(2n) | |
g = lim |
| = Re[z] |
| | 2n | |
| | e2i + e4i + e6i + ... + e2ni | |
z = limn→∞ |
| |
| | 2n | |
| | e2ni−1 | |
= limn→∞e2i |
| = 0 |
| | 2n(e2i−1) | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem g = 0, czyli limn→∞ γn = |
| − 0 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
27 paź 23:14
Mila:
Tak, zmylił mnie ten kwadrat i ograniczoność sinusa.
Basiu odróżniam te sumy i nigdy bym tak nie postąpiła w przykładzie ,który podałaś.
Jednak tutaj na sumę w liczniku nie miałam pomysłu. Teraz mam, dzieki Trivialowi.
Pewnie mieli coś takiego na ćwiczeniach, o czym my zapomnieliśmy, a przynajmniej ja.
27 paź 23:23
Trivial:
Ten sposób z zespoloną granicą jest szybki, ale do niego potrzebna jest pewna wiedza odnośnie
liczenia granic zespolonych. Wątpię, żeby takie rozwiązanie zrozumiał PuRXUTM.
27 paź 23:28
Basia: też wątpię; przecież nawet miesiąc pierwszego semestru mu jeszcze nie minął
27 paź 23:31
Mila:
Trivial z sumą (cosx+cos2x+.. cosnx) to dobry sposób, jednak, jeśli nie mieli podanego
lub wyprowadzonego wzoru na tę sumę, to też będzie dla niego trudne.
27 paź 23:33
Basia: mogli mieć przy okazji zabaw z indukcją; to jedno z podstawowych ćwiczeń zawsze było
oczywiście potem nikt tego wzoru i tak nie pamięta, ale łatwo go znaleźć, a jak już się ma tę
"prawą stronę" to dowód indukcyjny nie jest taki trudny
27 paź 23:38
Mila:
Dawniej to było w liceum. Myślę, jeszcze nie zdążyli mieć tego przy indukcji.
27 paź 23:45
Basia: powinni mieć sądząc po tym co już robią z analizy
w każdym razie:
| | 1 | | sin(n+12)x | |
cosx+cos(2x)+.....+cos(nx) = |
| *( |
| − 1) |
| | 2 | | sin12x | |
a stąd
| | 1 | | sin(n+12)*2 | |
cos(2)+cos(4)+...+cos(2n) = |
| *( |
| −1) = |
| | 2 | | sin1 | |
| 1 | | sin(2n+1) | |
| *( |
| − 1) |
| 2 | | sin1 | |
a to podzielone przez 2n oczywiście dąży do 0
27 paź 23:54
Mila:
Viribus unitis wszystko wychodzi.
Dobranoc
28 paź 00:13
Trivial: Dobranoc.
28 paź 00:18
PuRXUTM: dziękuje ja zaangażowanie ale nie mam pojęcia co zostało zrobione...
28 paź 12:23