analiza
PuRXUTM: Znalazłby się ktoś chętny i mi pomógł w analizie

Niech (an)
∞ n=1 ∊ (R\{0})
n będzie ciągiem zbieżnym do 0. Pokaż, że
lim
n→∞ (1+a
n)
1/an=e
pierwsze pytanie czy to jest na moje możliwości ( pierwszy miesiąc studiów)

jak tak to proszę o wskazówki
28 paź 21:10
Vax: | | ln(1+x) | |
Podpowiedź: x = elnx, oraz limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
28 paź 21:12
Vax: W ten sposób możesz dowieść, że dla dowolnego ciągu an → 0 i dowolnego ciągu bn zachodzi
limn→∞(1+an)bn = elimn→∞ anbn
28 paź 21:15
PuRXUTM: dobra Vax podpowiedzi mi nie wiele dają... jak możesz to rozpisz mi to całe bo nie wiem
dlaczego np. pojawia się bn
28 paź 21:19
Vax:
limn→∞(1+an)1/an = elimn→∞ ln(1+an)1/an = elimn→∞ (ln(1+an))/an =
e1 = e
28 paź 21:22
Vax: To co napisałem w 2 poście to po prostu uogólnienie tego co masz pokazać, tj to co pokazałem
| | 1 | |
wyżej to szczególny przypadek, gdy bn = |
| |
| | an | |
28 paź 21:23
PuRXUTM: | | ln(1+x) | |
a skąd wziąłeś że limx→∞ |
| =1 wiem że to to samo co ln(1+x)1/x=1 a dlaczego |
| | x | |
tak jest
28 paź 21:30
Vax: Tam nie masz x→
∞ tylko x→0 (w końcu mamy a
n → 0). Wstawiając x = 0 dostajemy symbol
| | 0 | |
nieoznaczony |
| , więc możemy skorzystać z reguły de l'Hospitala otrzymując |
| | 0 | |
| | ln(1+x) | | (ln(1+x))' | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| = 1 |
| | x | | (x)' | | 1+x | |
28 paź 21:34
PuRXUTM: haha ta de l'Hospitala.... czyli kolejne zadanie nie dla mnie...
28 paź 21:36
28 paź 21:38
Godzio:
Można też tak o ile znasz tą drugą granicę

ln(1 + x) = t → 0
x = e
t − 1
28 paź 22:58