Asap
^Bartek^: Jak sie za to zabrać ?
Wyznacz parametr m dla których x>=2 y>+−1
Układ
x+2=m2+1
2x+y=3
27 paź 18:18
^Bartek^: Y≥−1
27 paź 18:21
Piotr 10: Metoda wyznaczników
27 paź 18:21
^Bartek^: W≠0
−
27 paź 18:30
27 paź 18:30
Piotr 10: Na początku wylicz Wx i Wy i W
W≠0
27 paź 18:30
Basia: po co ? przecież pierwsze równanie jest z jedną niewiadomą
x = m2−1
m2−1 ≥ 2
m2 ≥ 3
m∊(−∞;−√3>∪<√3;+∞)
2(m2−1)+y = 3
y = 3−2m2+2
y = −2m2+5
−2m2+5≥ −1
−2m2 ≥ −6
m2 ≤ 3
m∊<√3;√3>
m∊[(−∞;−√3>∪<√3;+∞)]∩<√3;√3> = {−√3; √3}
czyli m = −√3 lub m=√3
27 paź 18:33
Piotr 10: Metoda wyznaczników jest bardzo fajna i dlatego
27 paź 18:35
^Bartek^: O nie !
x+y=m2+1
2x+y=3
Przepraszam pisze z komórki
27 paź 18:44
^Bartek^: Ha! I co teraz ?
27 paź 18:45
^Bartek^: x≥2 y≥−1
27 paź 18:46
Mila:

x+y=m
2+1
2x+y=3 /*(−1)
x+y=m
2+1
−2x−y=−3 dodaję stronami
−x=m
2+1−3 ⇔−x=m
2−2⇔x=−m
2+2
y=m
2+1−x
y=m
2+1+m
2−2⇔y=2m
2−1
Mamy
−m
2+2≥2 i 2m
2−1≥−1
rozwiąż
27 paź 18:56
^Bartek^: Ja zrobiłem wyznacznikami :
−m2+3≥2
−3+2m2≥−1
Wychodzi : m=1
Powinno byc 0
Miła zrobiła dobrze
27 paź 19:19
Mila:
W=1−2=−1
W
x=m
2+1−3=m
2−2
W
y=3−2m
2−2=−2m
2+1
i masz to samo co u mnie.
27 paź 19:24
^Bartek^: Acha rozumiem juz . Myślałem ze m musi byc zawsze po lewej stronie .
Czyli obliczajac Wx i Wy bierzemy wszystko z prawej stronu
dzięki Miła
27 paź 20:13
Mila:
Mila
27 paź 21:25