Układy równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi i parametrem
Mati: 1. Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru m (metodą
wyznacznikową):
a)
b)
c)
2. Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru a (metodą
wyznacznikową):
a)
b)
| ⎧ | (a−3)x+ay=3 | |
| ⎩ | ax+(a+2)y=2 |
|
c)
27 paź 16:36
27 paź 16:39
Kaja: 1b) W= 1 −m =−1−(−m
2)=m
2−1
m −1
W
x= 1 −m =−1−(−m)=m−1
1 −1
W
y= 1 1 =1−m
m 1
dla m=1 mamy: W=0 W
x=0 i W
y=0 zatem dla m=1 układ ma nieskończenie wiele rozw.
dla m=−1 mamy W=0 W
x≠0 W
y≠0 zatem układ jest sprzeczny czyli nie ma rozw.
| | 1 | |
dla m∊R\{−1, 1} mamy: W≠0 zatem rozwiązaniem ukł. równań jest jedna para liczb:x= |
| i |
| | m+1 | |
27 paź 16:45
irena_1:
a)
W= | m 1 | =−m2−2m=−m(m+2)
|2m −m |
Wx= |3 1 | =−3m−6=−3(m+2)
|6 −m |
Wy= |m 3| = 6m−6m=0
|2m 6|
W=0, jeśli m=0 lub m=−2
Jeśli m=0, to Wx≠0
Jeśli m=−2, to Wx=0
Dokładnie jedno rozwiązanie, jeśli m∊R\{−2; 0}
Nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli m=−2
Brak rozwiązań, jeśli m=0
27 paź 16:46
Mati: No tak, ale skąd te przedziały −2 i 0?
27 paź 17:48