2=18*q^2 to trzeba podzielić przez q^2 ?
kamczatka: może to głupie pytanie ale jeśli jest:
2=18*q2 to trzeba podzielić przez q2 ?
27 paź 14:20
Patryk: nie , podzielić przez 18
27 paź 14:21
27 paź 14:22
27 paź 14:23
kamczatka: bo konkretnie mam takie zadanie:
Liczby 18 i 2 są odpowiednio pierwszym i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego malejącego. drugi
wyraz jest równy ?
(a2)2 =18*2
a2=6
ale czemu nie wychodzi mi 6 ze wzoru a3=a1*q2 ?
27 paź 14:25
Trivial:
Poza tym jest jeszcze druga możliwość a
2 = −6.
27 paź 14:27
kamczatka: faktycznie pomyliłem się we wzorze ale −6 nie może chyba być bo ciąg jest malejący a tak by był
niemonotoniczny gdyby q=−6
27 paź 14:29
27 paź 14:30
Trivial: a tak, nie doczytałem że jest malejący.
27 paź 14:31