Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest arytmetyczny, to ciąg (bn ) określony wzorem bn
kamczatka: Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest arytmetyczny, to ciąg (bn ) określony wzorem bn = 2
an jest
geometryczny.
| bn+1 | | 2an+r | | 2an*2r | |
| ={2an+1}{2an} = |
| = |
| = 2r |
| bn | | 2an | | 2an | |
i nie mogę zrozumieć skąd tutaj jest ? 2
an+r i potem 2
an*2
r ?
27 paź 13:40
kamczatka: wie ktoś ?
27 paź 14:16
kamczatka: ?
27 paź 14:50
pigor: ...,
ciąg (a
n} − arytmetyczny, więc z jego definicji
an+1 − an=r, stąd
an+1= an+r , więc stąd, z definicji ciągu geometrycznego i treści zadania :
| | bn+1 | | 2an+1 | | 2an+r | |
znajdę iloraz |
| = |
| = |
| i z wzoru |
| | bn | | 2an | | 2an | |
na iloczyn potęg o jednakowych podstawach a
n *a
m= a
n+m, czyli wzoru
| | 2an * 2r | |
an+m= an *am masz dalej = |
| i skracając = |
| | 2an | |
=
2r= q − stały iloraz w ciągu geometrycznym (b
n) , a to należało wykazać c.n.w. .
27 paź 15:17
kamczatka: O wielkie dzięki
27 paź 15:21
kamczatka: ale ten wzór na iloczyn potęgo to jak tu zastosowany jest ?
bo jest 2an+r to nie ma przecież dwóch takich samych podstaw ?
27 paź 15:25
kamczatka: czy na krzyż się mnożyło?
27 paź 15:40
pigor: ..., przecież napisałem ci specjalnie 2 wzory równoważne,
bo czytane i pisane raz z lewej , raz z prawej strony

a
n*a
m= a
n+m ⇔ a
n+m = a
n*a
m , a więc, który wzór chcesz ...
27 paź 15:47
kamczatka: to tutaj jest mnożenie na krzyż:
2an+1*2an=2an
2an*2an+r=2an się skraca i zostanie 2an*2r ?
bo ja nie rozumiem tego wzoru co podałeś 2an+r to tutaj nie ma przecież przy r podstawy 2 .
27 paź 15:51
kamczatka: to jak to jest bo nie rozumiem do czego podstawiony jest ten wzór ?
27 paź 16:03
kamczatka: a dobra już wiem.
27 paź 16:22