Równanie l. zespolonych
zuz: Wyznacz wszystkie liczby zespolone z spełniające dane równanie:
z6=(2+i√20)6
27 paź 14:13
27 paź 14:14
zuz: tylko ten √20 mnie przeraża, możektoś pokazać krok po kroku?
27 paź 18:57
Krzysiek: zobacz na mój post w tym linku, przecież z tym pierwiastkiem nic nie robisz więc nie wiem czemu
ma cię przerażać...
27 paź 18:59
zuz: nie potrafię wyliczyć argumentu dla √20
27 paź 19:00
zuz: konkretnie dla liczby zespolonej 2+i√20
27 paź 19:01
Krzysiek: a popatrzyłaś na mój post? czy ja tam wyznaczałem argument?
27 paź 19:02
Mila:
z6=(2+2√5 i)6
27 paź 19:06
zuz: no nie, ale nie wiem skąd takie rozwiązanie
27 paź 19:13
Krzysiek: | | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
z1/n=|z|1/n(cos( |
| )+isin( |
| ))= |
| | n | | n | |
| | φ | | φ | | 2kπ | | 2kπ | |
=|z|1/n(cos( |
| )+isin( |
| ))(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | n | | n | | n | | n | |
| | φ | | φ | |
gdzie |z|1/n(cos( |
| )+isin( |
| )) to jest jedno z rozwiązań |
| | n | | n | |
27 paź 19:16
zuz: przykro mi dalej nie rozumiem, dziekuje za chec pomocy
27 paź 19:24
Krzysiek: jedno z rozwiązań już masz: a jest to: 2+√20i
i wystarczy teraz podstawiać kolejne 'k' otrzymując kolejne rozwiązanie:
w powyższym poście k∊{0,1,..,n−1}
27 paź 19:26
zuz: te zaleznosci w poscie z gdz. 19:16 są jakimiś wzorami z ktorych mozna zawsze korzystac?
27 paź 19:29
zuz: pierwszy raz się z nimi stykam
27 paź 19:30
27 paź 19:34
zuz: nie ma jakiegos innego sposobu?
27 paź 19:50
Krzysiek: w pierwszym linku który podałem, Mila przecież w inny sposób podała.
27 paź 19:51
Mila:
Sposób Krzyśka jest naprawdę prosty.
Korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia do rozłożenia na iloczyn, ale to więcej rachunków
(z6−(2+2√5i)6)=0 ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b); a=z3, b=(2+2√5i)3)
((z3−(2+2√5i)3)*(z3+(2+2√5i)3)=0 ze wzoru a3−b3=... i (a3+b3)=a2−ab+b2
(z−(2+2√5i)*(z2+z*(2+2√5i)+2+2√5i)*(z(2+2√5i)(z2−z*(2+2√5i)+2+2√5i)=0
z=(2+2√5i) lub z=−(2+2√5i) i masz dwa równania kwadratowe
1) (z2+z*(2+2√5i)+2+2√5i)=0 lub (z2−z*(2+2√5i)+2+2√5i)=0 i liczysz delty.
27 paź 21:44
Mila:
Tam brak kwadratu: Trzy ostanie linijki.
Zaraz poprawię:
(z−(2+2√5i)*(z2+z*(2+2√5i)+(2+2√5i)2)*(z+(2+2√5i)*(z2−z*(2+2√5i)+(2+2√5i)2)=0
z=(2+2√5i) lub z=−(2+2√5i) i masz dwa równania kwadratowe
1) (z2+z*(2+2√5i)+(2+2√5i)2=0 lub (z2−z*(2+2√5i)+(2+2√5i)2=0 i liczysz delty.
27 paź 21:58