w zbiorze liczb zespolonych rozwiazac podane rownania.
polimonia: z2+(1−3i)z−2−i=0
z6=(1−i)12
podstawiam sobie za z=x+yi, ale nic nie chce mi wyjsc.
22 paź 10:57
PW: Równanie kwadratowe tak jak w szkole − policzyć Δ, wzory na z1 i z2 działają, tyle że √Δ
jest zespolony.
22 paź 13:40
Janek191:
z
2 + ( 1 − 3i ) z − 2 − i = 0
Δ = ( 1 − 3i)
2 − 4*1*( − 2 − i ) = 1 − 6i + 9 i
2 + 8 + 4i = 1 − 6i − 9 + 8 + 4i = − 2i
− 2i = ( 1 − i)
2 ⇒
√ Δ =
√ − 2 i = 1 − i
więc
| | 3i − 1 − ( 1 − i) | | − 2 + 4i | |
z1 = |
| = |
| = − 1 + 2i |
| | 2 | | 2 | |
| | 3i − 1 + 1 − i | | 2i | |
z2 = |
| = |
| = i |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 16:51
Mila:
((1−i)2)6=(−2i)6=(−2)6*i6=(2i)6
z6−(2i)6=(z3−(2i)3)*(z3+(2i)3)
(z3−(2i)3)*(z3+(2i)3)=0
(z−2i)*(z2+2iz−4)*(z+2i)*(z2−2iz−4)=0
Dokończ
22 paź 17:19
Krzysiek: 2)albo skorzystać ze wzoru de Moivre'a
(1−i)
12=(−2i)
6
| | 2kπ | | 2kπ | |
wk=6√(−2i)6=(−2i)(cos |
| +isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
k=0,1,...,5
wstawiając kolejne 'k' otrzymujemy rozwiązania
22 paź 17:25
polimonia: dziękuje
22 paź 21:43