pomocy rozwiazcie to
JUSTYNAaa: 2x−4x+1=x−1x−2
27 paź 12:41
john2: spróbuj przenieść to, co jest po prawej stronie na lewą stronę i sprowadź do wspólnego
mianownika, nie zapomnij o dziedzinie
27 paź 12:44
Kaja: a po co. pomnóz na krzyż. no oczywiście wczesniej wyznacz dziedzinę.
27 paź 12:45
JUSTYNAaa: (2x−4)*(x−2)=(x−1)*(x+1)
2x
2−4x−4x+8=x
2−x−2x+2
NO I co dalej jak ja mam to policzyc



?
27 paź 12:50
27 paź 12:51
JUSTYNAaa: Tylko ze ja nie wiem ile to w koncu wyjdzie z tych X .. No bo 2x2−x2 to jest ile?
27 paź 12:56
krystek: 2

−1

=
27 paź 12:58
john2: 2x2 − x2 to x2
tak jak 2x − x to x
27 paź 12:58
JUSTYNAaa: aa czyli 1
27 paź 12:59
27 paź 12:59
JUSTYNAaa: o jaa.. to możesz mi napisać ile wyjdzie w tym moim? bo juz nie wiem co ja robie
27 paź 13:02
john2: ok chwila
27 paź 13:04
john2: (2x − 4)(x − 2) = (x − 1)(x + 1)
2x
2 −4x −4x +8 = x
2 − 1
x
2 − 8x + 9 = 0
Δ = 64 − 36 = 28
√Δ = 2
√7
x
2 = 4 +
√7
27 paź 13:09
JUSTYNAaa: oo dzieki wielkie

zawsze mi sie mylą te x i nie wiem jak je policzyc
27 paź 13:11