GEOMETRIA
Carla: Punkty P(−2,−2), Q(1,−2) i R(−2,4) są środkami boków AB,BC i AC trójkąta ABC. Oblicz
współrzędne wierzchołków trójkąta ABC oraz obwód.
27 paź 08:33
Carla: HEJ
27 paź 10:16
Carla: proszę
27 paź 18:16
27 paź 18:18
Carla: wiem o tym, ale nadal mi nie wychodzi
27 paź 18:21
Pita: | ⎧ | (x1+x2)/2 = −2 | |
| ⎨ | (x2+x3)/2 = 1 |
|
| ⎩ | (x1+x3)/2 = −2 | |
oraz
| ⎧ | (y1+y2)/2 = −2 | |
| ⎨ | (y2+y3)/2 = −2 |
|
| ⎩ | (y1+y3)/2 = 4 | |
rozwiązujesz te 2 układy i masz współżędne punktów A(x
1,y
1), B(x
2,y
2) i C(x
3, y
3)
Miłego liczenia
27 paź 18:42
Pita: Obwód potem liczysz z długości odcinka
27 paź 18:45