do sprawdzenia :)
R: √3x+1−
√x+4=1
2
√3x+1√x+4=4x+4
4x(x−5)=0
x=0 v x=5
Tylko sek w tym ze wynik to tylko 5. Bez zera.
| | 1 | |
W zał. Mam ze x≥−4 v x≥− |
| |
| | 3 | |
26 paź 23:49
26 paź 23:51
Piotr 10: √3x+1=1+√x+4
(√3x+1)2=(1+√x+4)2
3x+1=1+2√x+4 + x+4
2x−4=2√x+4
x−2=√x+4
26 paź 23:54
R: Tylko ze nie liczylem waszym sposobem. Tzn. Nie przerzucilem jednego pierwiastka z lewej na
prawo. Stad wyszlo mi
2x+2=√3x2+13x+4
Nie wyjdzie z tego zal x>2
27 paź 00:10
ICSP: Ale najpierw załozenie :
√3x + 1 − √x +4 ≥ 0
27 paź 00:11
R: x≥1.5 ?
27 paź 00:13
ICSP:
27 paź 00:15
R: Czyli generalnie założenie do zadania powinno byc to co napisałeś i
√3x+1≥0 oraz √x+4≥0 z osobna czyli trzy nierownosci w zal. Czy jedno cale wystarczy?
27 paź 00:18
ICSP: 1 . 3x + 1 ≥ 0
2. x + 4 ≥ 0
i tutaj kończą się założenia do dziedziny
Teraz wybieramy metodę rozwiązywania tego równania
Chcesz podnosić do kwadratu równanie w aktualnej postaci. Więc dokłądasz załozenie :
√3x + 1 − √x + 4 ≥ 0
Gdy te trzy warunki są spełnione możesz sobie podnieść to równanie do kwadratu
27 paź 00:21
R: No, o to mi chodzilo. Dzieki za wytlumaczenie.
27 paź 00:24