matematykaszkolna.pl
równanie pierwiastkowe sadol: rozwiązać równanie 3x+1x+4=1 z założen: dziedzina x≥−13 prosiłbym o jakieś wskazówki. Gdy sam rozwiązuję podnoszę obustronnie do kwadratu, po lewej robi się wzór skróconego mnożenia którego składnikami a,b są te pierwiastki, ale nic mi to nie daje i zaczyna się znow komplikować proszę o pomoc
25 paź 22:39
ICSP: 3x + 1 = 1 + x+4 3x + 1 = 1 + 2x+4 + x + 4 2x − 4 = 2x+4 x−2 = x+4 , x ≥ 2 x2 − 4x + 4 = x + 4 x2 − 5x = 0 x = 0 v x = 5 x = 0 +− sprzeczne z założeniem x ≥ 2 Zostaje, więc tylko x = 5 i to jest nasza odp
25 paź 22:44
sadol: jest jakieś niepisane prawo żeby założenia co do dziedziny robić... no własnie, tam np. gdzie zrobiłeś/aś, a nie (jak mnie uczono) na początku? (od razu zrobiłem że elementy pod pierwiastkiem powinny być większe bądz równe 0; to ma jakiś związek z podnoszeniem do kwadratu?)
25 paź 23:16
sadol: z drugiej strony moje założenia wcale nie są przeciwne do tych prawidłowych Twoich
25 paź 23:17
5-latek: To zalezy jak metoda rozwiazujesz rownanie Jesli metoda rownan rownowaznych to dziedzne okreslasz na poczatku Jesli rozwiazujesz metoda starozytnych to dziedzina sie nie przejmujesz ale na koncu musisz sprawdzic czy dane rozwiazania spelniaja rownanie
25 paź 23:21
ICSP: Sam określiłeś dziedzinę, wiec ja już jej określenie pominąłem.
25 paź 23:28