równanie pierwiastkowe
sadol: rozwiązać równanie
√3x+1 − √x+4=1
z założen: dziedzina x≥−13
prosiłbym o jakieś wskazówki. Gdy sam rozwiązuję podnoszę obustronnie do kwadratu, po lewej
robi się wzór skróconego mnożenia którego składnikami a,b są te pierwiastki, ale nic mi to nie
daje i zaczyna się znow komplikować
proszę o pomoc
25 paź 22:39
ICSP: √3x + 1 = 1 + √x+4
3x + 1 = 1 + 2√x+4 + x + 4
2x − 4 = 2√x+4
x−2 = √x+4 , x ≥ 2
x2 − 4x + 4 = x + 4
x2 − 5x = 0
x = 0 v x = 5
x = 0 +− sprzeczne z założeniem x ≥ 2
Zostaje, więc tylko x = 5 i to jest nasza odp
25 paź 22:44
sadol: jest jakieś niepisane prawo żeby założenia co do dziedziny robić... no własnie, tam np. gdzie
zrobiłeś/aś, a nie (jak mnie uczono) na początku? (od razu zrobiłem że elementy pod
pierwiastkiem powinny być większe bądz równe 0; to ma jakiś związek z podnoszeniem do
kwadratu?)
25 paź 23:16
sadol: z drugiej strony moje założenia wcale nie są przeciwne do tych prawidłowych Twoich
25 paź 23:17
5-latek: To zalezy jak metoda rozwiazujesz rownanie
Jesli metoda rownan rownowaznych to dziedzne okreslasz na poczatku
Jesli rozwiazujesz metoda starozytnych to dziedzina sie nie przejmujesz ale na koncu musisz
sprawdzic czy dane rozwiazania spelniaja rownanie
25 paź 23:21
ICSP: Sam określiłeś dziedzinę, wiec ja już jej określenie pominąłem.
25 paź 23:28