Funkcja ?
Kostek: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym
ta funkcja jest malejąca to <2 ,+∞ ) . Największa wartość funkcji f w przedziale <− 8,− 7>
jest równa (− 24) . Wyznacz wzór funkcji f
xw=2
y=a(x−5)(x−1) ale to za mało co robić dalej ?
26 paź 22:23
Lorak: f(−7)=−24
26 paź 22:27
ICSP: w przedziale <−8 ; −7> funkcja jest rosnąca czy malejąca ?
26 paź 22:27
Kostek: rosnąca
26 paź 22:28
Lorak: w przedziale (−∞;2] jest rosnąca, więc dla przedziału [−8;−7] największa wartość będzie
w −7
26 paź 22:28
Lorak: zamiast
w −7 powinienem napisać dla x=−7
26 paź 22:31
Kostek:
Why?
26 paź 22:32
Lorak: o co teraz pytasz?
26 paź 22:33
Kostek:
Czemu będzie to −7 ?
26 paź 22:34
Lorak: na pewno wyznaczałeś kiedyś wartość minimalną i maksymalną funkcji kwadratowej w danym
przedziale, przypomnij sobie
26 paź 22:35
Kostek:
Tak ale miałem podany wzór ..
26 paź 22:40
Lorak: Chodzi o sam sposób.
Funkcja rośnie, czyli dla coraz większych argumentów przyjmuje coraz większe wartości.
W przedziale <−8;−7> największym argumentem jest −7, więc to dla niego wartość wyniesie −24
26 paź 22:43
Kostek:
ok danke
26 paź 22:44
Lorak:
26 paź 22:45
Kostek: Ale zastawiając się również dla −8 to może być −24 a dla −7 już np −22 ?
26 paź 22:50
Lorak: nie bardzo wiem co masz na myśli.
26 paź 23:00
Kostek: Tam mam podane, że wartość w tym przedziale wynosi −24 i powiedziałeś że dla argumentu −7 a
może taką wartość przyjmuję dla −8 a dla −7 jest inna ?
26 paź 23:02
Lorak: Największa wartość wynosi −24
26 paź 23:08
Kostek: Ale nie wiadomo dla jakiego argumentu
26 paź 23:10
Lorak: Nie potrafię inaczej Ci tego wytłumaczyć. Może rysunek pomoże w zrozumieniu. Zaraz jakiś
przygotuję.
26 paź 23:12
Lorak:

w przedziale <−3;−2> największa wartość równa −2 przyjmowana jest dla największego argumentu z
tego przedziału równego −2
26 paź 23:16
Mila:

szkicujemy sytuację: niebieski kolor
widzimy, że f(−8)<f(−7)
w takim razie f(−7)=−24
wykres jest symetryczny względem prostej x=2
stąd
f(5)=f(−1)=0
f(−7)=−24
f(x)=a(x−5)*(x+1)
a*(−7−5)*(−7+1)=−24
a*(−12)*−6=−24
==================
II sposób
f(x)=ax
2−4ax+c
f(5)=a*5
2−4a*5+c=0⇔25a−20a+c=0⇔5a+c=0
f(−7)=a*(−7)
2−4*(−7)+c=−24⇔77a+c=−24⇔
=========================
26 paź 23:47
Kostek: Dziękuję !
26 paź 23:48
Mila:
Zrozumiałeś?
27 paź 00:08
bezendu: Tak, robię zadania z funkcji kwadratowej ale mam problem z niektórymi z podstawy nawet jak
widać
27 paź 00:09
bezendu: sorry nie tu
27 paź 00:10
Mila:
To gdzie jesteś Bezendu?
27 paź 00:13
27 paź 00:19