Funkcja
bezendu:
Kolejny raz przerosła mnie funkcja kwadratowa

Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m
2−3)x
2−8mx+5 jest rosnąca w
przedziale
(−
∞,2>, a malejąca <2.
∞)
m
2−3<0
(m−
√3)(m+
√3)
m∊(−
√3, p[3})
8m=4m
2−12
4m
2−8m−12=0/4
m
2−2m−3=0
Δ
m=16
√Δm=4
21 paź 19:28
Piotr 10: bezendu na pewno m
2− 3 <0
21 paź 19:29
bezendu: No właśnie nie ogarniam
21 paź 19:30
Piotr 10: Czekaj bo nie do końca przeczytałem zadanie
21 paź 19:30
Piotr 10: OK. Czyli będzie to ogółem funkcja malejąca. Więc m2− 3 < 0
21 paź 19:31
Lorak: Sposób jest OK, obliczeń nie sprawdzałem, ale też wyglądają w porządku.
21 paź 19:31
Lorak: bezendu, rysunek pomocniczy zawsze pomaga w zrozumieniu.
21 paź 19:33
Piotr 10:
21 paź 19:33
bezendu: Lorak wiem właśnie sobie narysowałem parabolę

Zaraz kolejne
21 paź 19:34
Piotr 10: Jakby co to pisz pomożemy Ci

. Funkcja kwadratowa nie jest trudna
21 paź 19:35
bezendu:
Dla jakich wartości parametru m prost o równaniu y−3x−m=0 ma z parabolą o równaniu y=x
2+2x−3
ma dokładnie jeden punkt wspólny
y=3x+m y=x
2+2x−3
3x+m=x
2+2x−3
x
2−x−3−m=0
1−4(−3−m)=0
1+12+4m=0
4m=13
21 paź 19:42
21 paź 19:44
Trivial:

Warunki zadania spełnia każda parabola postaci:
A(x−2)
2 + B, A < 0, B dowolne
Zatem:
Ax
2 − 4Ax + (4A + B)
| ⎧ | 4A + B = 5 | |
| ⎨ | 4A = 8m |
|
| ⎩ | A = m2−3 | |
Zatem:
2m = m
2 − 3, A < 0 ⇒ m < 0
(m+1)(m−3) = 0
m = −1 ← jedyna odpowiedź < 0.
21 paź 19:44
Lorak: bezendu, teraz masz 2 przecięcia.
parabola rośnie szybciej niż funkcja liniowa.
chyba jedyna opcja żeby było jedno przecięcie, to musi być ono w wierzchołku paraboli.
21 paź 19:46
bezendu:
Trivial czyli dobrze zrobiłem to pierwsze zadanie ?
21 paź 19:46
Lorak: dobrze bezendu zrobiłeś pierwsze, trochę pewności siebie
21 paź 19:48
Piotr 10: Pewnie, że tak
21 paź 19:49
bezendu: | | 13 | |
A drugie ? Tylko tam powinno być − |
| |
| | 4 | |
21 paź 19:49
Trivial: Tak, przecież wyszło to samo.
21 paź 19:49
Trivial: drugie K.
21 paź 19:51
Lorak: moje rozumowanie z 19:46 jest złe, przekombinowałem. Nie czytaj
21 paź 19:51
bezendu: drugie ''k'' ?
21 paź 19:52
Trivial: Drugie "K"!
21 paź 19:56
daras: jest to parabola, która ma wierzchołek w punkcie x = 2
21 paź 19:58
daras: oczywiście odwrócona do góry dnem, ale widac miałem za długo okienko nie odświeżane bo
oglądałem wiadomości i Trivial to już ładnie namalował
21 paź 20:00