algebra
xbc: Przedstaw w postaci algebraicznej liczbę z=(1−i)+(1−i)2+(1−i)3+...+(1−i)8
26 paź 20:25
xbc: proszę o jakieś wskazówki
26 paź 20:37
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
26 paź 20:39
26 paź 20:40
xbc: dzięki, zobaczę co z tego będzie
26 paź 20:44
Mila:
Albo trochę pogrupuj i troche policz; (1−i)2=(−2i)
(1−i)+
(1−i)2+
(1−i)3+
(1−i)4+
(1−i)5+
(1−i)6+
(1−i)7+
(1−i)8=
=−2i−4+8i+16+(1−i)*(1−2i−4+8i)=
=6i+12+(1−i)*(−3+6i)=
=15+15i
26 paź 21:45
xbc: dziękuję wszystkim wszystko się zgadza
Prosiłbym o jakąś wskazówkę jeszcze do tego:
| | π | | π | |
(1+ictg |
| )12+(1−ictg |
| )12=0 |
| | 24 | | 24 | |
26 paź 22:05
xbc: trzeba wykazać tą równość
26 paź 22:06
xbc: ma ktoś jakiś pomysł?
26 paź 22:15
Krzysiek: ja zamieniłbym na postać trygonometryczną, pierwszy nawias:
| | 1 | |
cosφ= |
| =sinπ/24=cos(11π/24) |
| | √1+ctg2 π/24 | |
| | ctgπ/24 | |
sinφ= |
| =cosπ/24=sin(11π/24) |
| | √1+ctg2 pi/24 | |
26 paź 22:24
Mila:
| | | | π | | π | | π | | π | | cos( |
| − |
| )+i sin( |
| − |
| ) | | | 2 | | 24 | | 2 | | 24 | |
| |
= |
| |
| | | |
| | | | π | | π | | π | | π | | cos( |
| − |
| )−i sin( |
| − |
| ) | | | 2 | | 24 | | 2 | | 24 | |
| |
z2= |
| |
| | | |
w liczniku masz postać trygonometryczną, dalej działaj
26 paź 22:30
Krzysiek: xbc, w z2 to jeszcze nie ma postaci trygonometrycznej więc musisz jeszcze do niej doprowadzić
26 paź 22:33
Basia:
a ja nie
(1−i)2 = 1−2i+i2 = 1−2i−1 = −2i
(1−i)4 = [(1−i)2]2 = (−2i)2 = 4i2 = −4
(1−i)6 = (1−i)2(1−i)4 = −2i*(−4) = 8i
(1−i)8 = [(1−i)4]2 = (−4)2 = 16
i mamy
(1−i)+(1−i)2+(1−i)3+(1−i)4+(1−i)5+(1−i)6+(1−i)7+(1−i)8 =
(1−i)+(1−i)2+(1−i)2(1−i)+(1−i)4+(1−i)4(1−i)+(1−i)6+(1−i)6(1−i)+(1−i)8 =
(1−i) − 2i −2i(i−1)−4−4(1−i)+8i+8i(1−i)+16 =
1−i−2i−2i2+2i−4−4+4i+8i+8i−8i2+16 =
1−i−2i+2+2i−4−4+4i+8i+8i+8+16 = ........................
sprawdź czy się gdzieś nie pomyliłam i dokończ
26 paź 22:33
Mila:
dziękuje Krzysiek
W z2
nie może być minusa, tak to jest , gdy się ogląda film.
Popraw argumenty.
26 paź 22:43
Mila:
"Popraw..." to do xbc
27 paź 00:49