matematykaszkolna.pl
Sprawdzenie (logika) Nadia: Witam będe tu wstawiać zadania przygotowujące mnie do kolokwium . Proszę o sprawdzenie/ewentualną pomoc. 1 zadanie Czy jest to tautologia (p v (q⇒~p)) ⇔(p∧~q) Wyszło mi że nie jest to tautologia
26 paź 13:22
26 paź 13:31
Nadia: Czyli dobrze zrobiłem że nie jest to tautologia?
26 paź 13:36
Garth: Zgadza sie. W podanym przeze mnie linku jest podana skrocona tabelka reprezentujaca metode zero−jedynkowa dla danego schematu zdaniowego. Dla naszego przykladu mamy tam widoczna informacje, ze schemat ten jest prawdziwy tylko dla jednej sytuacji, a dla pozostalych trzech jest falszywy [a powinien byc prawdziwy dla wszystkich czterech sytuacji, by byla to tautologia]. Wnioskujemy wiec, ze nie jest to tautologia.
26 paź 13:40
Nadia: 2 zadanie: A=(−,2) u <3,6) B= 2 do potęgi x−1 ≤4 No to z 2 wyszło że x≤3 I trzeba zaznaczyć A∩B B\A i B" (prim) A∩B wyszło mi (−oo,2)u ( i liczba 3) B" (3,6) B\A (2,3)
26 paź 13:43
PuRXUTM: ja to sobie rozpiszę, napiszcie czy wszystko poprawnie emotka bo też będę miał kolokwium kiedyś tam z logiki emotka (p v (q⇒~p)) ⇔(p∧~q) (p v (¬q v ¬p)) ⇔ (p ∧~q) z łączności alternatywy mamy ((p v ¬p) v ¬q ) ⇔ (p ∧~q) (p v ¬p) możemy pominąć bo to zawsze prawda ( tak jest ? jak mamy zapisać to poprawnie na kolokwium ) dochodzimy do: ¬q ⇔ (p ∧~q) tu wystarczy podać kontrprzykład że to nie jest zawsze spełnione np. q=0 p=0 wtedy to nie jest tautologia emotka
26 paź 13:44
Garth: PuRXUTM, nie jestem pewien, czy na pewno bedzie to poprawne, ale ja bym zapisal tak: [(p ∨ ¬p) ∨ ¬q] ⇔ 1 ∨ ¬q ⇔ 1 Nadia, jakie sa zalozenia co do zbioru B? Czy maja to byc liczby rzeczywiste?
26 paź 13:48
Nadia: ja to rozpisuję tak p|q|~p| ~q |q⇒~p |p v q⇒~p| p ∧~q| i całosc lacznie ⇔
Nadia: rzeczywiste
Garth: B\A, tutaj nalezaloby jeszcze dwojke wlaczyc.
26 paź 13:51
Garth: B' to bedzie raczej rowny (3, )
26 paź 13:52
PuRXUTM: dzięki Garth emotka
26 paź 13:53
Garth: Ale zaznaczam, moge sie mylic co do formalnosci tego zapisu. emotka
Nadia: o dzięki rzeczywiście B\A i B' powinny być tak jak ty piszesz Zapisać zaprzeczenie podanego zdania bez symbolu negacji i określić jego wartość logiczną ( odpowiedz uzasadnić) ( |x| < 1⇒ x2 − x <0) A tego zadania kompletnie nie rozumiem ? Będzie super jeśli chociaż jakoś mnie naprowadzicie
Garth: To nie zabrzmialo zbyt dobrze...co do poprawnosci pod katem formalnym tego zapisu...juz lepiej.
26 paź 13:54
PuRXUTM: Garth zerkniesz na moje zapytania emotka https://matematykaszkolna.pl/forum/217798.html
26 paź 13:58
Garth: Nadia, moge sie mylic, wiec dobrze by bylo, zeby ktos jeszcze to osadzil. p⇒q ⇔ ¬p ∨ q [prawo eliminacji implikacji] (|x| < 1 ⇒ x2 − x < 0) A wiec zaprzeczenie bez uzycia negacji przy wykorzystaniu prawa eliminacji implikacji. (|x| ≥ 1 ⇒ x2 − x < 0) Dobrze by bylo, zeby ktos to jeszcze sprawdzil. A poza tym to co i gdzie studiujesz?
26 paź 14:00
Garth: Oj raczej Ci nie pomoge PuRXUTM. Ja tez dopiero na pierwszym roku jestem. Niby cos tam umiem granice, ale tak na bardzo podstawowym poziomie i ostatnio mialem z nimi przerwe [na uczelni na razie ich nie bierzemy, pewnie dopiero za miesiac czy dwa zaczniemy], wiec wole Ci zle nie doradzac. emotka
26 paź 14:02
PuRXUTM: ok emotka A gdzie studiujesz
26 paź 14:02
Garth: Politechnika Rzeszowska. A Ty?
26 paź 14:03
Nadia: Politechnika Łódzka Inżynieria Środowiska. No kolega tak samo przedstawił to zadanie jak ty więc chyba jest to poprawne
PuRXUTM: UJ Kraków emotka
Garth: No to poziom raczej wyzszy tam macie, z reszta jak patrzylem na te zadania, ktore tu wstawiasz, to raczej na pewno. emotka Nadia, na tej Inzynierii macie osobny przedmiot jak logika, czy tez jakos inaczej jest to zorganizowane? Tak z ciekawosci tylko pytam.
26 paź 14:05
Garth: Zle tam napisalem, jesli juz to powinno byc: (|x| ≥ 1 x2 − x < 0)
26 paź 14:06
PuRXUTM: no na razie jest masakra, ale nie ma co o tym myśleć trzeba zadanka robić emotka
26 paź 14:07
Nadia: Jeszcze ostatnie zadanie . Przedstawić graficznie zbiór .. wiem że tu raczej się go nie narysuje ale chodzi o rozwiązanie samo x2+4x+y2≤0⋀|x+2|<y Więc tak pierwsze równanie to równanie okręgu ? (x+2)2 − 4 +y2=0 Czyli (x+2)2 + y2=4 Czyli środek (−2,0) a promień 2 a jak to się rozwiązuje |x+2|<y X+2<y i X+2 > − y
26 paź 14:10
Garth: To ostatnie zle na pewno, zaraz poprawie te czesc.
26 paź 14:11
Nadia: Mamy wstep do analizy matematycznej , algebre i Matematyke 1
26 paź 14:11
Garth: Mielismy napisac zaprzeczenie tej implikacji. ¬(p ⇒ q) ⇔ ¬(¬p ∨ q) ⇔ p ∧ ¬q Wykorzystalem wspomniane wczesniej prawo eliminacji implikacji a nastepnie prawo de Morgana. Mamy zdanie: (|x| < 1 ⇒ x2 − x < 0) A wiec jego zaprzeczeniem [czyli ¬(p ⇒ q)] bedzie: (|x| < 1 ∧ x2 − x ≥ 0)
26 paź 14:14
Nadia: A to ostatnie zadanie źle zapisane?
26 paź 14:19
Garth: rysunek Mamy tam nie okrag, ale kolo, wspolrzedne i promien dobrze. Drugie tak [o ile sie nie myle]: x + 2 < y ∧ x + 2 ≥ −y y > x + 2 ∧ y ≥ −x − 2 A wiec szukamy czesc wspolna tych plaszczyzn. A takze wracajac, czesc wspolna tych plaszczyzn z naszym kolem.
26 paź 14:24
Nadia: ok dziękuje bardzo za pomoc.
26 paź 14:25
Garth: Jeszcze tam mielismy okreslic wartosc logiczna tego zaprzeczenia, ale nie bardzo wiem, jak sie za to zabrac, byly tam jeszcze jakies zalozenia?
26 paź 14:34
Nadia: Oj jeszcze znalazłam 1 rzecz x≥|y| ⇒ x≤2 Jak takie cudo zapisać graficznie ?
26 paź 14:35
Nadia: Rzeczywiste
26 paź 14:38
Garth: rysunek |y| ≤ x y ≤ xy ≥ −x Czesc wspolna powyzszych powierzchni
26 paź 14:41