Sprawdzenie (logika)
Nadia: Witam będe tu wstawiać zadania przygotowujące mnie do kolokwium . Proszę o
sprawdzenie/ewentualną pomoc.
1 zadanie
Czy jest to tautologia
(p v (q⇒~p)) ⇔(p∧~q)
Wyszło mi że nie jest to tautologia
26 paź 13:22
26 paź 13:31
Nadia: Czyli dobrze zrobiłem że nie jest to tautologia?
26 paź 13:36
Garth: Zgadza sie. W podanym przeze mnie linku jest podana skrocona tabelka reprezentujaca metode
zero−jedynkowa dla danego schematu zdaniowego. Dla naszego przykladu mamy tam widoczna
informacje, ze schemat ten jest prawdziwy tylko dla jednej sytuacji, a dla pozostalych trzech
jest falszywy [a powinien byc prawdziwy dla wszystkich czterech sytuacji, by byla to
tautologia]. Wnioskujemy wiec, ze nie jest to tautologia.
26 paź 13:40
Nadia: 2 zadanie:
A=(−∞,2) u <3,6)
B= 2 do potęgi x−1 ≤4
No to z 2 wyszło że x≤3
I trzeba zaznaczyć A∩B B\A i B" (prim)
A∩B wyszło mi (−oo,2)u ( i liczba 3)
B" (3,6)
B\A (2,3)
26 paź 13:43
PuRXUTM: ja to sobie rozpiszę, napiszcie czy wszystko poprawnie

bo też będę miał kolokwium kiedyś tam
z logiki

(p v (q⇒~p)) ⇔(p∧~q)
(p v (¬q v ¬p)) ⇔ (p ∧~q)
z łączności alternatywy mamy
((p v ¬p) v ¬q ) ⇔ (p ∧~q) (p v ¬p) możemy pominąć bo to zawsze prawda ( tak jest ?
jak mamy zapisać to poprawnie na kolokwium

)
dochodzimy do:
¬q ⇔ (p ∧~q)
tu wystarczy podać kontrprzykład że to nie jest zawsze spełnione
np. q=0 p=0 wtedy to nie jest tautologia
26 paź 13:44
Garth:
PuRXUTM, nie jestem pewien, czy na pewno bedzie to poprawne, ale ja bym zapisal tak:
[(p ∨ ¬p) ∨ ¬q] ⇔ 1 ∨ ¬q ⇔ 1
Nadia, jakie sa zalozenia co do zbioru B? Czy maja to byc liczby rzeczywiste?
26 paź 13:48
Nadia: ja to rozpisuję tak
p|q|~p| ~q |q⇒~p |p v q⇒~p| p ∧~q| i całosc lacznie ⇔
26 paź 13:48
Nadia: rzeczywiste
26 paź 13:48
Garth:
B\A, tutaj nalezaloby jeszcze dwojke wlaczyc.
26 paź 13:51
Garth:
B' to bedzie raczej rowny (3, ∞)
26 paź 13:52
PuRXUTM: dzięki Garth
26 paź 13:53
Garth: Ale zaznaczam, moge sie mylic co do formalnosci tego zapisu.
26 paź 13:53
Nadia: o dzięki rzeczywiście B\A i B' powinny być tak jak ty piszesz
Zapisać zaprzeczenie podanego zdania bez symbolu negacji i określić jego wartość logiczną (
odpowiedz uzasadnić)
( |x| < 1⇒ x2 − x <0) A tego zadania kompletnie nie rozumiem ?
Będzie super jeśli chociaż jakoś mnie naprowadzicie
26 paź 13:53
Garth: To nie zabrzmialo zbyt dobrze...co do poprawnosci pod katem formalnym tego zapisu...juz lepiej.
26 paź 13:54
26 paź 13:58
Garth:
Nadia, moge sie mylic, wiec dobrze by bylo, zeby ktos jeszcze to osadzil.
p⇒q ⇔ ¬p ∨ q [prawo eliminacji implikacji]
(|x| < 1 ⇒ x2 − x < 0)
A wiec zaprzeczenie bez uzycia negacji przy wykorzystaniu prawa eliminacji implikacji.
(|x| ≥ 1 ⇒ x2 − x < 0)
Dobrze by bylo, zeby ktos to jeszcze sprawdzil.
A poza tym to co i gdzie studiujesz?
26 paź 14:00
Garth:
Oj raczej Ci nie pomoge
PuRXUTM. Ja tez dopiero na pierwszym roku jestem. Niby cos tam
umiem granice, ale tak na bardzo podstawowym poziomie i ostatnio mialem z nimi przerwe [na
uczelni na razie ich nie bierzemy, pewnie dopiero za miesiac czy dwa zaczniemy], wiec wole Ci
zle nie doradzac.
26 paź 14:02
PuRXUTM: ok

A gdzie studiujesz
26 paź 14:02
Garth: Politechnika Rzeszowska. A Ty?
26 paź 14:03
Nadia: Politechnika Łódzka Inżynieria Środowiska. No kolega tak samo przedstawił to zadanie jak ty
więc chyba jest to poprawne
26 paź 14:03
PuRXUTM: UJ Kraków
26 paź 14:03
Garth: No to poziom raczej wyzszy tam macie, z reszta jak patrzylem na te zadania, ktore tu wstawiasz,
to raczej na pewno.

Nadia, na tej Inzynierii macie osobny przedmiot jak logika, czy tez jakos inaczej jest to
zorganizowane? Tak z ciekawosci tylko pytam.
26 paź 14:05
Garth:
Zle tam napisalem, jesli juz to powinno byc:
(|x| ≥ 1 ∨ x2 − x < 0)
26 paź 14:06
PuRXUTM: no na razie jest masakra, ale nie ma co o tym myśleć

trzeba zadanka robić
26 paź 14:07
Nadia: Jeszcze ostatnie zadanie . Przedstawić graficznie zbiór .. wiem że tu raczej się go nie
narysuje ale chodzi o rozwiązanie samo
x
2+4x+y
2≤0⋀|x+2|<y
Więc tak pierwsze równanie to równanie okręgu ?
(x+2)
2 − 4 +y
2=0
Czyli (x+2)
2 + y
2=4
Czyli środek (−2,0) a promień 2

a jak to się rozwiązuje |x+2|<y
X+2<y i X+2 > − y
26 paź 14:10
Garth: To ostatnie zle na pewno, zaraz poprawie te czesc.
26 paź 14:11
Nadia: Mamy wstep do analizy matematycznej , algebre i Matematyke 1
26 paź 14:11
Garth: Mielismy napisac zaprzeczenie tej implikacji.
¬(p ⇒ q) ⇔ ¬(¬p ∨ q) ⇔ p ∧ ¬q
Wykorzystalem wspomniane wczesniej prawo eliminacji implikacji a nastepnie prawo de Morgana.
Mamy zdanie:
(|x| < 1 ⇒ x2 − x < 0)
A wiec jego zaprzeczeniem [czyli ¬(p ⇒ q)] bedzie:
(|x| < 1 ∧ x2 − x ≥ 0)
26 paź 14:14
Nadia: A to ostatnie zadanie źle zapisane?
26 paź 14:19
Garth:

Mamy tam nie okrag, ale kolo, wspolrzedne i promien dobrze.
Drugie tak [o ile sie nie myle]:
x + 2 < y ∧ x + 2 ≥ −y
y > x + 2 ∧ y ≥ −x − 2
A wiec szukamy czesc wspolna tych plaszczyzn. A takze wracajac, czesc wspolna tych plaszczyzn z
naszym kolem.
26 paź 14:24
Nadia: ok dziękuje bardzo za pomoc.
26 paź 14:25
Garth:
Jeszcze tam mielismy okreslic wartosc logiczna tego zaprzeczenia, ale nie bardzo wiem, jak sie
za to zabrac, byly tam jeszcze jakies zalozenia?
26 paź 14:34
Nadia: Oj jeszcze znalazłam 1 rzecz
x≥|y| ⇒ x≤2 Jak takie cudo zapisać graficznie

?
26 paź 14:35
Nadia: Rzeczywiste
26 paź 14:38
Garth:

|y| ≤ x
y ≤ x ∧
y ≥ −x
Czesc wspolna powyzszych powierzchni
26 paź 14:41