Sprawdzenie
Piotr 10:

W okrąg o promieniu 1 wpisano czworokąt ABCD, w którym IABI=IADI. Miara kąta BCD równa jest
120
0, a stosunek pól trójkątów ABC i ACD wynosi 1:2. Oblicz obwód i pole tego czworokąta.
Wyszło mi tak: I<DABI=60
0; Δ ADB jest równoboczny.
a=
√3
2x=y
P
czworokąta=P
ΔDAB+P
ΔDCB
| | 1 | | 3 | | 6 | | 18 | | 9 | |
PΔDCB= |
| * |
| * |
| *sin1200= |
| = |
| |
| | 2 | | 7 | | 7 | | 196 | | 98 | |
| | 3√3 | | 9 | |
Pczworokąta=( |
| + |
| ) j2 |
| | 4 | | 98 | |
Bardzo proszę o sprawdzenie
26 paź 13:01
wredulus_pospolitus:
a w jaki sposób wyliczyłeś 'a' ?
26 paź 13:03
Piotr 10: Można w dwa sposoby:
Twierdzenie sinusów:
a=
√3
lub
26 paź 13:04
wredulus_pospolitus:
to oczywiste jest skąd ... ale nie napisałeś
a proporcja 2x=y skąd masz ?
26 paź 13:05
Piotr 10: Z przyrównania pól:
Wiem, że:
2*P
ΔABC=P
ΔACD
I z tego otrzymałem 2x=y
26 paź 13:07
Piotr 10: I jak

?
26 paź 13:19
26 paź 13:31
Piotr 10: Sprawdzi ktoś
26 paź 13:44
Godzio: Wygląda ok
26 paź 13:48
wredulus_pospolitus:
hmmm
tw. cosinusów stosujemy:
| | 1 | |
3 = 4x2 + x2 + 2*2x2* |
| => 3 = 7x2 ... okey |
| | 2 | |
no to wygląda dobrze dalej
jest okey jak dla mnie
26 paź 13:53
Piotr 10: Dzięki
26 paź 15:54