Trygonometria
retry92: Witam,
Mam dość spory problem z funkcjami trygonometrycznymi oraz cyklometrycznymi.. Póki co mam
zadania z trygonometrii i nie za bardzo wiem jak mam to "ugryźć".
Mam takie oto przykłady:
Wiedząc, że:
a)tgα i α∊(π;3π2) obliczyć sinα−2cosα
b)tg(α−π4)=13 obliczyć sinα
c)tgα+ctgα=m obliczyć tg3α+ctg3α
Pozdrawiam serdecznie.
26 paź 12:54
wredulus_pospolitus:
a)
ale co tgα = ... ile

masz podaną ćwiartkę w której się znajduje kąt => znasz znaki sinusa i cosinusa
wiesz że tgα = ... (wpisz to czego nie podałeś)
tworzysz drugie równanie: jedynka trygonometryczna ... rozwiązujesz układ wyliczając sinusa i
cosinusa
26 paź 12:56
retry92: No właśnie chodzi o to, że po tym tgα nie ma nic dalej i nie mam pojęcia jak to zrobić ^^
26 paź 13:03
retry92: Czyli możliwe, że wkradł się błąd do zadania..
A co z pozostałymi funkcjami, pomógłby ktoś ?
26 paź 13:12
Piotr 10: c) Podnosimy obustronnie do potęgi trzeciej: (a+b)
3=a
3+3a
2*b+3a*b
2+b
3)
tg
3x+3tg
2x*ctgx+3tgx*ctg
2x+ctg
3x=m+3tgx*ctgx(tgx+ctgx)=... samemu

(tgx+ctg)
3=m
3
26 paź 13:38
Piotr 10: W drugiej linijce zamiast ''m'' powinno być tg3x+ctg3x
26 paź 13:41
retry92: Dzięki za odpowiedź

Czyli podnosimy tgx+ctgx=m do trzeciej potegi a potem próbujemy podstawić do tego drugiego
równania ?
26 paź 13:49
retry92: Odpowiedź do tego zadania to m(m2−3) a mi zostają te tg i ctg..
26 paź 13:52
Piotr 10: tgx*ctgx=1
26 paź 15:33
Piotr 10: tg3x+ctg3x+3*1*m=m3
tg3x+ctg3x=m3−3m=m(m2−3)
Musisz wiedzieć, że tgx*ctgx=1(wyjaśnij mi teraz dlaczego)
26 paź 15:53
retry92: Dobra, dzięki

Już wszystko rozumiem. tgx*ctgx=1, to jest tożsamość trygonometryczna

Wynik
wyszedł, nie skumałem się, ze ten nawias mogę zamienić na m.
Jakieś pomysły do pozostałych dwóch ?
26 paź 17:28
retry92: Anyone ?
26 paź 18:00