analiza :)
PuRXUTM: hej

Wreszcie mam czas na rozkminianie zadań

Jak możecie to sprawdzajcie, ewentualnie jak
niebędę wiedział to pomóżcie
| | n! | |
limn→∞ |
| ( To to zadanie które mi Godzio pisał  |
| | nn | |
Dowiedziałem się że ta reguła nazywa się kryterium D'Alemberta
| | an+1 | |
jeśli limn→∞ |
| <1 to limn→∞ an=0 |
| | an | |
| | an+1 | | (n+1)! | | nn | |
Czyli limn→∞ |
| = limn→∞ |
| * |
| = |
| | an | | (n+1)n+1 | | n! | |
Wszystko ok ? to to kryterium ? i dobrze zastosowane ?
25 paź 21:03
ICSP: | | nn | |
a dlaczego lim |
| < 1 |
| | (n+1)n | |
Jakoś tego nie widzę.
Druga sprawa. Kryterim D'Alemberta odnosi się do szeregów. Ja tu szeregu nie widzę.
25 paź 21:06
PuRXUTM: hmm czyli źle...dla mnie zawsze mianownik będzie większy od licznika... Jak to ma być
25 paź 21:09
ICSP:
i kombinuj dalej
25 paź 21:10
25 paź 21:14
ICSP: Godzio. Podał Ci twierdzenie, odnoszące się do granic ciągów. Kryterium de D'Alemberta to już
zupełnie inna sprawa.
| | nn | | 1 | |
 Zamień |
| na |
| i kombinuj dalej |
| | (n+1)n | | | |
25 paź 21:17
PuRXUTM: a coś mi świta...
| | 1 | | 1 | |
doszedłem do lim = |
| to nie zmierza czasem do |
| |
| | | | e | |
25 paź 21:18
ICSP:
25 paź 21:20
PuRXUTM: czyli to jest mniejsze od 1
25 paź 21:22
ICSP: No raczej
25 paź 21:24
PuRXUTM: | | n | |
a tym "moim" sposobem nie można  ( |
| )n jak dla mnie to przecież widać że będzie to |
| | n+1 | |
| | an+1 | |
malało... A ta metoda z tym |
| się jakoś nazywa ? bo kurde ten ćwiczeniowiec co |
| | an | |
nam to podał (ta D'Alamberta i Cauchego) (chyba że ja źle zrozumiałem) to on jest dobry i się
raczej nie myli...
mówił że to się tu stosuje czy coś tam
25 paź 21:29
Godzio:
To akurat są te kryteria, ale stosuje się je w szeregach. Pokażę czemu one służą
Mamy dany szereg ∑a
n, warunkiem koniecznym do zbieżności jest lim a
n = 0. Stosując kryteria
D'Alembera albo Cauchy'ego pokazujemy, że granica ilorazu odpowiednich wyrazów albo
pierwiastka n − tego stopnia jest mniejsza od 1 co dowodzi zbieżności szeregu, a skoro szereg
jest zbieżny to zachodzi również warunek konieczny czyli granica ciągu jest równa 0, mam
nadzieję, że trochę to przybliżyłem

(trochę chaotycznie)
25 paź 21:35
Aga1.: Kryteria te stosuje się do zbieżności szeregów.
25 paź 21:36
Godzio:
| | an + 1 | |
I generalnie udowadnia się, że z faktu, że |
| → g < 1 lub n√an → g < 1 |
| | an | |
wynika, że a
n → 0 nie wiedząc nic na temat szeregów, proponuję Ci zrobić sobie to jako
ćwiczenie (o ile nie mieliście tego na wykładzie/ćwiczeniach)
25 paź 21:37
PuRXUTM: szeregów jeszcze nie miałem... coś w liceum było ale to dawno, dobra nie ma co roztrząsać

następne zadanko będę "analizował"
25 paź 21:37
PuRXUTM: | | an+1 | | 36 | |
robię to samo z tym lim |
| i dochodzę że to jest równe lim |
| czyli dla |
| | an | | n+2 | |
"dużych n" to zmierza do zera, a z tego co coś kojarze z ćwiczeń to gościu mówił że jak
zmierza do zera to nie da się nic o tym powiedzieć...
25 paź 21:41
Godzio:
Jak zmierza do 1 to nie da się nic powiedzieć, jak < 1 to da się ⇒ wniosek j/w
25 paź 21:42
PuRXUTM: aha czyli źle zapamiętałem

czyli a
n zmierza do 0 ok.
25 paź 21:43
PuRXUTM: dla >1 będzie lim a
n →
∞ tak ?
kolejne zadanie:
| | 9log3 n | | n2 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| | 3n | | 3n | |
| | 9log3 n | |
czyli limn→∞ |
| →0 |
| | 3n | |
25 paź 21:52
Godzio:
Nie, dla > 1 nic nie wiemy o ciągach (w tym wypadku szereg jest rozbieżny)
25 paź 21:53
PuRXUTM: mi nie chodzi o szeregi tylko w takich przykładach jakie dawałem teraz ( jeśli to jest co
innego)
25 paź 21:59
25 paź 22:06
PuRXUTM: dzięki Krzysiek

To ja się męczyłem a tam wszystko jest
25 paź 22:09
PuRXUTM: czyli jednak dla >1 granicą jest +∞ w tym przypadku
25 paź 22:12
Godzio:
A no tak

Wiedza ulatuje jak się jej nie utrwala
25 paź 22:14
PuRXUTM: masakra jest z tymi różnymi wzorami twierdzeniami, tautologiami....
25 paź 22:15
PuRXUTM: dobra idę spać

jutro będzie ciąg dalszy "analizy" analizy
25 paź 22:18