Kombinatoryka
PuRXUTM: Hej

POTRZEBUJĘ PILNIE POMOCY
Kombinatoryka, mam 9 zadań do zrobienia, jak zrobię 5 to będzie ok

bo jeszcze mam zadania z
analizy na jutro....
Zad1) Ile można utworzyć komisji składających się z a mężczyzn i b kobiet wybranych z grupy, w
której jest c mężczyzn i d kobiet, gdzie a,b,c,d∊N, a≤c i b≤d
| | | | | |
Podobno to idzie kombinacjami | * | |
| | | |
mógłby ktoś wytłumaczyć

Resztę zadań zaraz tu wrzucę
24 paź 20:58
PuRXUTM: dobra w sumie to jest w miarę logiczne...
24 paź 21:00
PuRXUTM: Zad2. Mamy n rozróżnialnych kul i n szuflad. Na ile sposobów możemy rozmieścić kule w
szufladach, tak, aby:
a) dokładnie jedna komórka pozostała pusta
b) dokładnie n−2 komórki pozostały puste
24 paź 21:03
PuRXUTM: Zad 3. Mamy n nierozróżnialnych kul i n szuflad. Na ile sposobów możemy rozmieścić kule w
szufladach, tak, aby:
a) dokładnie jedna komórka pozostała pusta
b) dokładnie n−2 komórki pozostały puste
24 paź 21:04
PuRXUTM: Zad 4. Iloma sposobami można podzielić m*n przedmiotów na m zbiorów, z których każdy zawiera n
elementów
24 paź 21:06
PuRXUTM: up proszę bardzo mi na tym zależy

!
24 paź 21:24
PuRXUTM: up
24 paź 22:17
Godzio:
Ja już bym wolał te zadania z analizy
24 paź 22:20
PuRXUTM: nie ma sprawy

wrzucę zaraz
24 paź 22:20
PuRXUTM: Oblicz granicę
| | 4n*32n−1 | |
b) limn→∞ |
| |
| | (n+1)! | |
24 paź 22:30
Krzysiek: ciekawy wzory na te zadania są

m−pustych komórek
| | 1 | |
n!∑ |
| gdzie sumowanie jest wykonywane po wszystkich możliwych |
| | k1!*...+kn−m! | |
układach dodatnich liczb całkowitych k
1,...,k
n−m dla których: k
1+...+k
n−m=n
zad3.
m−liczba pustych komórek
24 paź 22:30
24 paź 22:32
Godzio:
a) 0 − to albo widać, bo to dosyć prosty przykład, albo można pokazać formalnie korzystając z
faktu:
| | an+1 | |
Jeśli istnieje granica lim |
| = g < 1, oraz an > 0 to lim an = 0 |
| | an | |
b) Prawdopodobnie 0, spróbuj zrobić to korzystając z tego faktu z a)
c) Po małym przekształceniu licznika:
| n2 | |
| → 0, co powinno być oczywiste bo funkcja wykładnicza rośnie znacznie szybciej niż |
| 3n | |
dowolny wielomian
24 paź 22:35
PuRXUTM: dobra Godzio, Krzysiek powrzucam zadań ile się da jak coś rozwiążecie (dacie wskazówki) będę
bardzo zadowolony, i będę to rozkminiał jutro od 6.00 bo dzisiaj nie licząc tego że spałem
przez dzień 1,5 godziny to cały czas się uczyłem i mam już dość
24 paź 22:38
PuRXUTM: 5)Na ile sposobów można rozebrać prostopadłościan o wysokości m, którego podstawę stanowi
prostokąt o bokach długości k i l, zbudowany z klm jednakowych klocków sześciennych o krawędzi
1, jeżeli wolno zdejmować po jednym klocku ( od góry) o ile nie stoi nad nim inny klocek ?
24 paź 22:40
Godzio:
| | 1 | | j2 − 1 | | (j − 1)(j + 1) | |
1 − |
| = |
| = |
| |
| | j2 | | j2 | | j2 | |
Wymnażaj kolejne czynniki i zobacz jak się skracają
| | 1 | | n + 1 | | 1 | |
∏(1 − |
| ) = |
| → |
| |
| | j2 | | 2n | | 2 | |
24 paź 22:41
PuRXUTM: 6)Na półce stoi 12 książek. Na ile sposobów można wybrać 5 książek z półki, tak aby nie
zabierać żadnych dwóch stojących wcześniej obok siebie ?
24 paź 22:42
Godzio:
Pamiętam, że jeżeli sam nie posiedzisz nad zadaniami to się nie nauczysz, przez kombinowanie i
błędy człowiek się uczy
24 paź 22:42
PuRXUTM: 7) Przy okrągłym stole siedzi 12 rycerzy. W czasie obrad każdych dwóch siedzących obok siebie
pokłóciło się. Król Artur musi posłać w misję 5 Rycerzy. Na ile sposobów może to zrobić, jeśli
nie chce, aby wśród wysłanych byli jacyś kłócący się Rycerze
24 paź 22:44
PuRXUTM: wiem Godzio dlatego to zrobię rano, a rano nie ma nikogo na forum więc wrzucam teraz
24 paź 22:45
PuRXUTM: wiem też że jak się jest zmęczonym to za dużo nowego się nie nauczy
24 paź 22:46
PuRXUTM: | | n2−3 | | 2n | | n | |
limn→∞ cos(n+1)! |
| + |
| * |
| |
| | 3√n7−n2 | | 5n−1 | | n+1 | |
24 paź 22:48
PuRXUTM: limn→∞ √n+√n−√n−√n
24 paź 22:49
Godzio:
Cosinus nie wpływa na granicę.
| n2 − 3 | | n2 | |
| → 0 ( |
| − liczą się tylko najwyższe potęgi) |
| 3√n7−n2 | | n3.5 | |
| 2n * n | | 2 | | 2n2 | | 2 | |
| → |
| ( |
| = |
| ) |
| (5n − 1)(n + 1) | | 5 | | 5n2 | | 5 | |
24 paź 22:49
Godzio:
| | n + √n − n + √n | |
√n + √n − √n − √n = |
| = |
| | √n + √n + √n − √n | |
| | 2√n | | 2√n | |
= |
| → 1 (znów najwyższe potęgi |
| = 1) |
| | √n + √n + √n − √n | | √n + √n | |
24 paź 22:50
PuRXUTM: limn→∞ √n(n−(√n2−1))
24 paź 22:51
PuRXUTM: limn→∞ n√5n12−4n3+2n−1
24 paź 22:53
Godzio:
√n(n − √n2 − 1)
| | n2 − n2 + 1 | | 1 | |
n − √n2 − 1 = |
| = |
| |
| | n + √n2 − 1 | | n + √n2 − 1 | |
| | 1 | | n | |
√ n/(n + √n2 − 1) → |
| (znów to co pod pierwiastkiem: |
| = |
| | √2 | | n + √n2 | |
24 paź 22:54
Godzio:
Z trzech ciągów:
... ≤ n√5n12 + 5n12 + 5n12 + 5n12 = n√20n12 → 1
... ≥ √5n12 − 4n3 ≥ √5n12 − 4n12 = √n12 → 1
Stąd ... → 1
24 paź 22:56
PuRXUTM: Niech (an)∞n=1 ∊(R\{0})N będzie ciągiem zbieżnym do 0. Pokaż że
limn→∞ (1+an)1/an=e
24 paź 22:56
PuRXUTM: Wyznacz granicę podanych niżej ciągów:
a) α
n=n(log(n+3)−logn)
| | n2−3 | | n3−1 | |
b) βn=( |
| ) do potęgi |
| |
| | n2+1 | | 2n−3 | |
24 paź 22:59
PuRXUTM: | | sin2 1 +sin2 2 + sin2 3+...+sin2 n | |
γn= |
| |
| | n | |
| | (23−1)(33−1)*...*(n3−1) | |
δn= |
| |
| | (23+1)(33+1)*...*(n3+1) | |
24 paź 23:03
Godzio:
Oj dużo tych zadań, za dużo

Proponuję Ci pokombinować samemu nad resztą, wszystkiego nie
można mieć podanego na tacy
24 paź 23:04
24 paź 23:04
PuRXUTM: wiem że dużo, a to jeszcze chyba nie jest połowa tego co mam na jutro, coś czuję że to nie
studia dla mnie....
24 paź 23:04
Godzio:
Poziom zadań drastycznie skoczył do góry, bez teorii sobie nie poradzisz.
24 paź 23:05
Godzio:
A co studiujesz jeśli mogę spytać ?
24 paź 23:05
PuRXUTM: tylko kiedy tej teorii się uczyć

jak nie mam czasu nawet na robienie wszystkich zadań...
24 paź 23:05
Godzio:
A myślisz, że ja miałem

? Wszystkich zadań nigdy nie trzeba robić, jeśli robicie je na
ćwiczeniach, nie ma możliwości zrobić zawsze wszystkiego
24 paź 23:06
PuRXUTM: matma na UJ, na razie bez specjalności czyli chyba ogólna to się nazywa. Mamy takiego
wykładowce z analizy że podobno oblewa 90% osób w 1 terminie, ogólnie nie zdaje 2\3. A ten
ćwiczeniowiec podobno jest najlepszy więc może coś nas do egzaminu przygotuje
24 paź 23:07
Godzio:
U nas na kierunku (matma na PWr) pierwszy egzamin zdało 14 osób. Poprawka poszła trochę lepiej,
teraz jest nas około 30 os. rocznika, który zaczął

było jakoś 160
24 paź 23:09
bezendu: To ja już się boję PWr
24 paź 23:11
PuRXUTM: o matko.... nas jest 180... To chyba strzelę sobie w łeb... Bo miałem nadzieję że nie tylko ja
nie ogarniam, że jakoś będzie lepiej, ale widzę że nie.
Ok idę spać dzięki wielkie za pomoc

Te zadania które mi ostatnio rozwiązałeś naprawdę mi
dużo dały

Liczę że te też
24 paź 23:12
Godzio:
Studiując matmę tym bardziej powinieneś siedzieć nad zadaniami
do skutku 
. Powodzenia
bezendu na co się wybierasz ?
24 paź 23:13
bezendu: Automatyka i robotyka wydział elektronik.
24 paź 23:13
Godzio:
Kolega tam jest, jest ciężko, ale da się przejść, trzeba się systematycznie uczyć i to jest
podstawa studiów, bez tego ani rusz
24 paź 23:17
bezendu: Chyba jeden z najlepszych wydziałów ? Bo mechaniczny i elektryczny podobnież dużo gorzej
wypadają w porównaniu z wydziałem elektroniki?
24 paź 23:18
Godzio:
A tego już niestety Ci nie powiem bo nie wiem
24 paź 23:45
Mila:
Zadanie 2)
n− liczba kul, n − liczba szuflad
kule i szuflady rozróżnialne
a) dokładnie jedna komórka pozostała pusta
Zatem w jednej szufladzie znajdą się dwie kule.
| |
− wybieram szufladę, która będzie pusta |
| |
| |
− wybieram szufladę do której włożę dwie kule |
| |
| |
−wybieram 2 kule , które włożę do jednej szuflady |
| |
(n−2)! − pozostałe szuflady "mieszam".
| | | | | | | | | | | |
Lącznie: | * | * | *(n−2)=n*(n−1)*(n−2)!* | =n!* | |
| | | | | | |
b) dokładnie n−2 komórki pozostały puste.
| | | |
= | − wybieram (n−2) ( albo 2) szuflad, które maja być puste ( albo 2 |
| | |
pełne)
n kul rozkładam do dwóch szuflad, tak aby żadna nie była pusta na (2
n−2) sposobów.
stąd:
25 paź 00:42
Mila: Zdanie 3.
Mamy n nierozróżnialnych kul i n szuflad. Na ile sposobów możemy rozmieścić kule w
szufladach, tak, aby:
a) dokładnie jedna komórka pozostała pusta
| |
−wybieram szufladę, która ma być pusta. |
| |
po umieszczeniu po jednej kuli w każdej z (n−1) szuflad, pozostaje jedna kula, którą możemy
umieścić na (n−1) sposobów
stąd:
b) dokładnie n−2 komórki pozostały puste.
| |
− wybieram dwie szuflady, które nie będą puste |
| |
| |
− na tyle sposobów możemy rozłożyć n nierozróżnialnych kul w dwóch szufladach, |
| |
tak aby żadna nie była pusta.
ooooo
|oooo n kul nierozróżnialnych, dzielimy na dwa niepuste zbiory,
obrazowo − stawiamy przegrodę, dla której możemy wybrać jedno miejsce z (n−1) pozycji.
(rozwiąż na konkrecie np. n=5, to zrozumiesz)
25 paź 01:03
PuRXUTM: Dzięki Wielkie MILU

! Jesteś wspaniała ! Mi by się nie chciało tłumaczyć komuś zadanie o 1.00
w nocy
25 paź 07:02
Mila:
25 paź 15:26