indukcja 2
skyline: Udowodnij indukcyjnie, że dla a,b,n należących do naturalnych (bez zera) zachodzi:
2a + 3b < 3n(a + b)
25 paź 14:14
25 paź 15:09
Monika: 1) sprawdzamy poprawność nierówności dla n=1
L=2a+2b
P=31(a+b) = 3a+3b
L<P − czyli się zgadza
2) jeżeli nierówność jest prawdziwa dla n=1, to jest też prawdziwa dla n=k+1, k∊C, k≥n
L=2a+2b
P= 3k+1(a+b) = 3k+31(a+b) = 3* 3k(a+b) = 3 * 3n(a+b) = 3* L
widać więc że L<P
25 paź 15:12
PW: On już drugi raz o to pyta i nie widzi śmieszności tego zadania. Przecież w gruncie rzeczy
indukcyjnie dowodzimy, że 2<3, a nawet 2<32, a nawet 2<33, ....
25 paź 15:17