indukcja
skyline: Udowodnij indukcyjnie, że dla a,b,n należących do naturalnych (bez zera) zachodzi:
2a + 2b < 3n(a + b)
25 paź 11:50
PW: A głupszego zadania "na indukcję" już nie było?
25 paź 11:56
Basia: Witaj
PW 
Jakby się dobrze postarać to może by się jeszcze głupsze znalazło, ale trudno to nawet
uznać za ćwiczenie dla początkujących. Myślę, że coś tu jest źle przepisane.
25 paź 11:59
skyline: Generalnie jest to oczywiste, ale nie wiem jak to formalnie udowodnic..
25 paź 12:01
skyline: Nie jest zle przepisane.
25 paź 12:01
Basia:
a,b∊N+ ⇒ a,b>0 ⇒ a+b>0
2(a+n) < 3n(a+b) /: (a+b)
2 < 3n
i to wystarczy udowodnić
krok 1
n = 1
L = 2
P = 31 = 3
L<P
krok 2
Zi: 2<3n
Ti: 2<3n+1
dowód:
3n+1 = 3n*31 = 3*3n > 3*2=6 > 2
25 paź 12:05