Pomóźcie :(
eamis12: | | x2−1 | | 2 | |
b) |
| + |
| = |
| | 4x2+12x+9 | | 2x+3 | |
| | 83 −125 | | 3x | |
c) |
| * |
| = |
| | 4x2+10x+25 | | 4x2−20x+25 | |
24 paź 23:34
24 paź 23:45
eamis12: próbuje i nie potrafię tego zrobić
24 paź 23:48
bezendu:
Masz link od
Ety to chociaż dziedzinę ustal
24 paź 23:54
5-latek: bezendu jednak sie poddales.
pamietasz te nierozwiazane zadania ktore miales rozwiazac miesiac temu w poniedzialek
24 paź 23:58
bezendu:
Nie poddałem się, dużo pisania tam jest a nie mam tyle czasu
24 paź 23:59
eamis12: nie rozumiem tego
25 paź 00:00
5-latek: Wcale tak duzo nie ma pisania a czas sie zawsze znajdzie jak sie chce

Co teraz powtarzasz ?
25 paź 00:01
eamis12: ja?
25 paź 00:04
5-latek: czego nie rozumiesz >
Dostales link , Przy okazji pozdrawiam
Ete

.
25 paź 00:05
bezendu: Wszystko, od początku a dokładnie funkcja kwadratowa, dziś miałem sprawdzian z liczb
rzeczywistych
25 paź 00:06
5-latek: Ty czego nie rozumiesz a powtarza to bezendu
25 paź 00:06
5-latek: jak poszedl sprawdzian ?
25 paź 00:07
bezendu:
a) D=R\{−5,0}
| 2x−7(x+5) | |
| =... dokończ i reszta analogicznie |
| x(x+5) | |
25 paź 00:08
bezendu:
Dobrze, wszystkie zadania zrobiłem, jutro będę wiedział co dostałem
25 paź 00:08
5-latek: No to a) jakie sa zalozenia w a) napisz czemu nie moze rownac sie miamownik
25 paź 00:09
eamis12: wysłala mi link z przykldami ale ja nie potrafię do nich podstawić tego no przecież nie pisze
tu zeby mi ktos zadanie zrobił tylko proszę o pomoc − tyle prób i nic nie wychodzi do czego
jest forum to w końcu
25 paź 00:09
5-latek: NO to sie ciesze z tego
25 paź 00:10
bezendu:
Ale nie wstawiłeś swoich rozwiązań, żeby ktoś powiedział gdzie masz błąd
25 paź 00:11
5-latek: Forum jest od pomocy ale nie pisania gotowcow .
Wlasnie probujemy CI pomoc zebys zrozumial .
nawet zebys nie zrobil tych zadan na jutro a rozwiazal te przyklady ktore ma sz w linku i to
zrozumial to wedlug mnie bylby lepszy pozytek z tego .
Klikasz na niebieska strzalke i masz pokazane rozwiaznie i wytlumaczone
25 paź 00:13
eamis12: niewstawie bo niepotrafię tego zrobić dla was jest to proste dla mnie nie.... jak mam wstawić
coś czego nie rozumiem <przykro mi>
25 paź 00:14
bezendu: To może dokończysz to co Ci zacząłem ?
25 paź 00:16
25 paź 00:17
5-latek: Chyba jednak stracilismy kolege /kolezanke
25 paź 00:22
bezendu:
Widać na prawdę chciał się nauczyć
25 paź 00:24
5-latek: Moze sie odezwie za chwile
25 paź 00:25
eamis12: jestem próbuje to rozwiązać ale bezskutecznie
25 paź 00:27
Lorak: Czego konkretnie nie rozumiesz?
Przypomnij sobie sprowadzanie do wspólnego mianownika, może w tym jest problem?
25 paź 00:32
5-latek: | 2x−7(x+5) | | 2x−7x−35 | | −5x−35 | | −5(x+7) | |
| = |
| = |
| = |
| i tyle do 1 |
| x(x+5) | | x(x+5) | | x(x+5) | | x(x+5) | |
przykladu
Teraz przyklad b)
Zalozenie 4x
2+12x+9 nie rowna sie 0 i 2x+3 nie rowna sie 0 2x+3nie rowna sie 0 to x nie
rownia sie ile ?
Teraz 4x
2+12x+9 nie rowna sie 0 ale wiemy ze 4x
2+12x+9=
(2x+3)2 ze wzoru skroconego
mnozenia (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 to (2x+3)
2 nie rowna sie 0 to 2x+3 nie rowna sie 0 a tem
warunek juz mamy zapisany
| | x2−1 | | 2 | |
No to piszemy |
| + |
| mamy dodawanie wiec musimy sprowadzic to do |
| | (2x+3)2 | | 2x+3 | |
wspolnego mianownika wiiec zapisz to wyrazeniue po sprowadzeniu do wspolnego mianownika
−−jaki on bedzie
25 paź 00:42
5-latek: rozwiaze do konca ten przyklad b) a jutro jak sie zglosisz to reszta
| x2−1 | | 2(2x+3) | | x2−1+4x+6 | | x2+4x+5 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| (2x+3)2 | | (2x+3)2 | | (2x+3)2 | | (2x+3)2 | |
25 paź 00:58
eamis12: Hej jestem próbuje od płudnia rozkminic na podstawie tego ale nie wychodzi mi nadal i nawet
podstawiam pod te wzory
25 paź 17:45
eamis12: 5−latek pomozesz mi ?
25 paź 22:32
...: a na pewno masz dobrze przepisany podpunkt c?
25 paź 22:37
5-latek: Juz jestem . Przed chwila wrocilem z pracy Podpunkt c)
| | 8x3−125 | | 3x | |
|
| * |
| zalozenie 4x2+10x+25≠0 zobacz tu Δ<0 to x∊ℛ |
| | 4x2+10x+25 | | 4x2−20x+25 | |
i 4x
2−20x+25 zobacz ze mamy tu wzor skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2 gdzie
a=2x a b=5 i teraz (2x−5)
2=4x
2−20x+25 wiec zapiszemy ze (2x−5)
2≠0 to 2x−5≠0 wiec x≠2,5
wiec dziedzina D=R\(2,5}
Teraz zobacz na licznik 1 wyrazenia 8x
3−125 mamy tu nastepny wzor skoroconego mnozenia
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) . w naszy przykladzie a=2x bo (2x)
3=8x
3 a b=5 bo 5
3=125
to wedlug tego wzoru 8x
3−125=(2x−5)(4x
2+10x+25)
TO teraz zapiszmy nasz przyklad
| (2x−5)(4x2+10x+25 | | 3x | |
| * |
| −−−−−potrafisz to poupraszzcac ? |
| 4x2+10x+25 | | (2x−5)2 | |
Wiec to zrob
25 paź 23:16
5-latek: | | 3x | | 1 | |
Podpunkt d) |
| : |
| najpierw robimy zalozenia takie mianowicie ze mianownik |
| | 9x2−81 | | 9x−7 | |
wyrazen nie moze byc rowny zero bo nie ma dzieleni przez 0 . najpierw zalozenie ze 9x−7≠0 to
| | 7 | |
9x=7 to x≠ |
| . Teraz zajmiemy sie mianownikiem 1 wyrazenia czyli 9x2−81 ≠0 czy widzisz |
| | 9 | |
tutaj wzor skroconego mnozenia a mianowicie taki
a2−b2=(a−b)(a+b) Popatrz 9x
2−81 =
(3x−9)(3x+9) wdlud tego wzoru nasze a=3x bo (3x)
2=9x
2 natomiast b=9 bo 9
2=81czyli
zapiszemy ze nasz mianownik (3x−9)(3x+9)≠0 to 3x−9≠0 to x≠3 lub 3x+9≠0 to x≠−3 Widzimy z
edzedzina naszego wyrazenia aby to wyrazenie mialo sens beda wszystkie liczby rzeczywiste
| | 7 | | 7 | |
oprocz x= |
| x=3 i x=−3 co zapiszemy tak D= ℛ−{3, −3. |
| . jesli nie widzisz wzoru |
| | 9 | | 9 | |
skroconego mnozenia to mozesz zrobic tak 9x
2−81≠0 to 9x
2≠81 to x
2≠9 to x≠
√9≠3 lu
x≠−
√9≠−3
To mamy dziedzine zalatwiona
Teraz bierzemy sie za wyrazenie
| 3x | | 1 | |
| : |
| mamy tutaj dzielenie wiec zastapimy je mnozeniem (wiadomo jak − |
| 9x2−81 | | 9x−7 | |
mnozymy przez odwrotnosc dzielnika )
| 3x | | 9x−7 | | 3x(9x−7) | | 3x(9x−7 | |
| * |
| = |
| = |
| uprosc 3 z 9 i zostaw tak |
| 9x2−81 | | 1 | | 9x2−81 | | 9(x2−9) | |
26 paź 00:00