Zadanie
Piotr 10: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie
(log
3x)
2 − log
3x
2=m
ma dwa rozwiązania należące do przedziału <1;+
∞).
(log
3x)
2 − 2log
3x=m
log
3x= t
log
31=t
3
t=1
t=0
t
2−2t−m=0
1
0 Δ
t > 0
2
0 t
w > 0
3
0 f(0) ≥0
Po rozwiązaniu otrzymuję, że m∊(−4;0>. Dobrze czy źle
24 paź 22:03
Godzio:
Δ ≥ 0 więc i t
w ≥ 0
Nie ma powiedziane, że rozwiązania mają być różne
24 paź 22:06
Piotr 10: Ale ja się będę upierał, że Δ > 0.
Nawet jak będą to rozwiązania, np. −2 oraz −2 to traktujemy to jako jedno rozwiązanie
24 paź 22:06
24 paź 22:08
Godzio:
No właśnie na tym polegają te zadania, że nie należy tego tak traktować, to są dwa rozwiązania
takie same, wiem że może to dziwić, ale na maturze jeżeli nie będziesz miał napisane "dwa
różne" albo "dwa różnych znaków" to delta będzie tylko nieujemna.
24 paź 22:10
Godzio:
Zweryfikuj rozwiązanie, wynik nie jest poprawny Dla m < −1 nie ma w ogóle rozwiązań (na oko po
wykresie to oceniam)
24 paź 22:16
Piotr 10: A ok.
Ale po uwzględnieniu tych warunków to otrzymam, że m∊<−4;0>. Mógłbyś to sprawdzić ?
24 paź 22:22
Godzio:
m ∊ <−1,0>
24 paź 22:25
Piotr 10: Kurde co ja zrobiłem
4m > −4
m > −4 tak napisałem, ok dzięki.
Czyli zawsze mam pisać Δ≥0 gdy nie ma w treści ''różnych'' tak?
24 paź 22:26
Godzio:
Tak, albo tak jak napisałem, "o różnych znakach" ale to jest już jasne
24 paź 22:28
Piotr 10: Ok, dzięki wielkie
24 paź 22:34