Zbadaj liczbe rozwiązan ukladu równan w zaleznosci od wartosci parametru m:
Nutez: Zbadaj liczbe rozwiązan ukladu równan w zaleznosci od wartosci parametru m:
x−my=1
mx−y=1
więc:
W = | 0 / m −m / 0 ] = −m2
−m2 ≠0 , co dalej ? proszę o wskazowka czy dobrze zaczalem
23 paź 16:14
Piotr 10: Zbadać liczbę rozwiązań, to: wyznaczyć takie wartości parametru m dla których równanie jest
sprzeczne, tożsamościowe oraz równanie które ma jedno rozwiązanie
23 paź 16:20
Nutez: To ja wiem Piotr , lecz czy dobrze zacząlem
23 paź 16:21
Nutez: Bądz jeżeli źle to proszę wskazać bląd.
23 paź 16:22
23 paź 16:22
Piotr 10: W=m2−1
23 paź 16:23
Nutez: m2 − 1 ≠ 0
m ≠ 1
m≠ −1
R − [ −1,1] , to uklad ma jedno rozwiazanie?
23 paź 16:38
daras: robisz z tego 1 r−nie: x−1=m2x−m i dalej deltą
23 paź 17:42