wyznaczyc prrosta przechodzaca przed dwa punkty! Blagam !?:))
Iwona: Wyznaczyc prosta przechodzaca przez punkty o wspolrzednych (1,−2) , (2,−5) i zapisac rownanie
tej prostej w postaci ax+by=1
22 paź 21:41
22 paź 21:44
Iwona: a jak dalej?

moglabym dostac cale rozwiazanie?
22 paź 21:54
krystek: Nie, licz!
22 paź 21:56
ewa: haha...dzieki..

a mialam taka mala nadzieje
22 paź 22:00
ewa: haha...dzieki..

a mialam taka mala nadzieje
22 paź 22:00
Gustlik:

Można wektorami − jest najprościej:
A=(1, −2)
B=(2, −5)
AB
→=[2−1, −5−(−2)]=[1, −3]
y=−3x+b
−2=−3*1+b
−2=−3+b
b=1
y=−3x+1
Przekształcam do równania odcinkowego
3x+y=1
| | 1 | |
Czyli prosta przecina oś OX w punkcie ( |
| , 0) i oś OY w punkcie (0, 1) |
| | 3 | |
Równanie odcinkowe wyglada tak:
gdzie punkt przeciecia z osia OX to (a, 0), a z osią OY to (0, b)
23 paź 00:57