Wielomiany
Sebastian: Proszę o pomoc Proszę o pomoc
Pierwiastek wielomianu w(x)=x3+px2+qx+6 są liczby 1 i −3 . Wyznacz wartości współczynników p
i q oraz trzeci pierwiastek wielomianu w.
22 paź 21:05
ICSP: Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III
22 paź 21:07
krystek: Oblicz p i q z układu
W(1)=0
W(−3)=0
_________
22 paź 21:10
Sebastian: {1+p+q+6=0
{−27+9p+3q+6=0
za pomocą przeciwnych współczynników tego nie wyliczę, to jakim sposobem ?
22 paź 21:15
krystek: −3q w drugim
Uporządkuj i dlaczego nie można przeciwnymi współczynnikiami?
22 paź 21:17
Sebastian: {p+q+7=0
{9p−3q−21=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10p−2q−14=0
zostają dwie niewiadome i nie wiem co dalej z tym zrobić
22 paź 21:21
Sebastian: 10q=2p+14 /:10
q=0,2p+1,4
p+0,2p+1,4+7=0
1,2p+8,4=0 / : 1,2
p=7
7+q+7=0
q+14=0
q=−14
{p=7
{q=−14
dobrze?
22 paź 21:29
krystek: Tak. Wystarczyło pierwsze pomnożyć przez 3 i miałbyś przeciwne współczynniki
22 paź 21:32
Sebastian: ale jestem tępy.... Dzięki Krystek za pomoc
22 paź 21:33
krystek: Jeszcze masz poszukać trzeci pierwiastek.
22 paź 21:35
Sebastian: tego już nie wiem
22 paź 21:43
krystek: Schemat Hornera lub dzielenie, lub postać iloczynowa
22 paź 21:45
Sebastian: Jeżeli tabelką hornera to mam podstawić p i q do wzoru>?
22 paź 21:46
krystek:
22 paź 21:48
22 paź 21:49
Sebastian: x
3+px
2+qx+6=0
x
3+7x
2−14x+6=0
do tego
22 paź 21:50